Mısır'daki 'dijital iç savaş' deşifre oldu

Hürriyet yazarı ve internet sitesinin yayın yönetmeni Fatih Çekirge bugün köşesinde çok ilginç bir yazı yazdı. Mübarek yanlılarının nasıl örgütlendiğini açıkladı.

GAZETECİLER.COM - "Mübarek yanlıları aniden Tahrir Meydanına dolarken aklıma takılmıştı: Nasıl oluyordu da o ana kadar harekete geçmeyen binlerce Mübarek yanlısı birdenbire karar verip aynı anda Tahrir Meydanı'na doluvermişti? Nasıl bir işaret zinciriydi bu? Nasıl bir haberleşme gücü?

Sanki görünmez bir el "Hadi!" demişti Mübarek yanlılarına... "Hadi. Gevşedi ortalık, zamanı geldi çıkın meydana." Bir anda develerle, atlarla Tahrir Meydanı'na yüklenmişlerdi. Nasıl olmuştu bu?"

Bu soruları köşesine taşıyan isim Hürriyet yazarı Fatih Çekirge. Çekirge, aklına takılan soruların cevabı Anadolu Ajansı'nın Londra bürosunun geçtiği bir haberde gizliydi...

"İngiliz telefon operatörü şirketi Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre Mısırlı yetkililer, Mobinil, Etisalat ve Vodafone telefon operatörlerini Mısır halkına mesaj göndermek için kullanıyor."

Ve geçilen SMS'lerin içeriğini de açıkladı Vodafone: "-Saat ...'te Tahrir Meydanı'nda Mübarek için miting var."

Böylece Vodafone, belki de dünyada ilk kez bir ülkenin "dijital iç savaşı"nı deşifre etmiş oldu. Sonra da açıklamasına şu cümleyi ekledi: "Bu durum kabul edilemezi"

İşte bir dünya markasının karşı karşıya kaldığı vahim durum.

Mobil operatörü bir merkezden kendi inisiyatifi dışında mesajlar geçildiğini ve içeriğini kontrol edemediğini söylüyor.

"Vodafone'un bu tavrını kutluyorum. Şirket çıkarlarına bakıp, Mısır'ın şimdiki yönetiminin bu "Mobil ahlaksızlığı"na karşı, sessiz kalabilirdi. Susabilirdi. Görmezden gelebilirdi. Kimse de suçlamazdı. Ama öyle yapmadı." diyen Fatih Çekirge'nin yazısının tamamını gazetesinden okuyabilirsiniz.