Mısır-Yunanistan anlaşmasında dikkat çeken detay

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Prof. Dr. Sertaç Başeren, Mısır-Yunanistan arasında imzalanan Deniz Yetki Alanı Anlaşmasında önemli bir detay olduğuna dikkat çekti.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Prof. Dr. Sertaç Başeren, Mısır-Yunanistan arasında imzalanan Deniz Yetki Alanı Anlaşmasında önemli bir detay olduğuna dikkat çekti. Bu detay, istihbaratları arasında diplomatik ilişki kurulduğunu dün Cumhurbaşkanı'nın bizzat açıkladığı Mısır ve Türkiye ile ilgili...

Mısır'daki "Arap Baharı" ayaklanmalarına yönelik karşı darbeler, kanla bastırılan protestolar, on binlerce İhvan mensubunun hapishanelere gönderilmesi ve son olarak seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hapishanede "yetersiz tıbbi müdahale ve ilaçsızlık" nedeniyle hayatını kaybetmesinina rdından iki ülke arasındaki ilişkiler son derece gergin bir hal almış, diplomatik temas sıfıra indirilmişti. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada Mısır ile istihbarat örgütleri nezdinde görüşmeler yapıldığını, ana gündemin Doğu Akdeniz olduğunu söyledi.

Bu datayı bugünkü köşesine taşıyan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Mısır-Yunanistan arasında yapılan Deniz Yetki Alanı Anlaşmasında Prof. Dr. Sertaç Başeren ile konuştu. Başeren, Türkiye'nin bir hayli tepki gösterdiği anlaşmada "bir boşluk" olduğunu, bu boşluğun Mısır tarafından "Türkiye ile olası temasta" değerlendirilmek adına bırakıldığını söyledi:

"Prof. Dr. Başeren, Mısır’ın Meis yerine Rodos Girit hattını esas alarak, Oruç Reis’in araştırma yaptığı alanı boşalttığını anımsattı. İleride Türkiye ile yapacağı anlaşma için bu boşluğun yaratıldığının açıkça görüldüğüne de vurgu yaptı. Prof. Dr. Başeren’in çizdiği haritada da görüldüğü gibi, taralı kırmızı alanda Oruç Reis arama yapıyor ve burası ileride bir anlaşma olması halinde Türkiye-Mısır arasındaki yetki alanı içinde kalıyor. Mısır aslında Yunanistan anlaşması ile de batıda epey kayba uğramış görünüyor."

"LİBYA'DA ANLAŞMA OLURSA AKDENİZ RAHATLAYACAK"

Sarıkaya istihbaratlar arasındaki temasın ana odaklarından birinin Rusya yani Libya'daki gelişmeler olduğunu da söyledi: "Libya konusunda bir noktaya varılırsa, ki öyle görülüyor, bu Ankara ile Kahire ilişkilerinin de yeni bir zemine taşınması demek. Prof. Dr. Başeren’in de dikkat çektiği gibi Kahire yönetiminin en büyük açmazı “ihvan hareketinin iktidarı için tehlike oluşturmaktan uzaklaşması ve Ankara’nın karşı tutum almasa dahi, bu konuda destek göstermemesi yönünde."

SİSİ'YE BAĞLI GAZETE DE YAZMIŞTI

"Nitekim, Mısır Hükümetinin “yarı resmi organı” El Ahram’ın Genel Müdürü Mohamed Sabreen, bir süre önce kaleme aldığı yazıda iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin Doğu Akdeniz açısından önemine dikkat çekmiş ve tek sorunun İhvan olduğunu belirtmişti.

Ankara’nın Mısır hükümetinin meşruiyetine yönelik açıklamalardan vazgeçmesini isterken, ihvan kontrolünde Türkiye’den yayın yapan medya organlarının kısıtlanması gerektiğine de vurgu yapmıştı."