Mirgün Cabas için o yazıyı yeniden yazdı

Dün, Mirgün Cabas'ın Türkiye'de çıkacak GQ'ya yayın yönetmeni olduğunu duyunca nasıl bir koltuğun yansımasına oturacağını hatırlatmak istedim

GAZETECİLER.COM - Akşam yazarı Oray Eğin, Doğuş Grubu'nun yayınlamaya başlayacağı GQ Türkiye'nin başına geçecek olan Mirgün Cabas için, yıllar önce Radikal gazetesindeyken kaleme aldığı yazıyı tekrar yayınladı.

"GQ yöneticiliği deyip geçmeyin" diyen Eğin, GQ'nun efsanevi yayın yönetmeni Art Cooper 2003'te ölümü üzerine o zaman çalıştığı Radikal gazetesinde 'GQ'nun Ercan Bey'i' diye yazdığı haberi hatırlattı. "Tıpkı Ercan Arıklı gibi takıntıları, gustosu, hassasiyetleri vardı Cooper'ın. Tıpkı onun ölümü gibi bir dönemin bitişini simgeledi. Dün, Mirgün Cabas'ın Türkiye'de çıkacak GQ'ya yayın yönetmeni olduğunu duyunca nasıl bir koltuğun yansımasına oturacağını hatırlatmak istedim" dedi ve şöyle devam etti:

"New York'taki Four Seasons otelinin lokantası kahvaltıdan başlayarak bu şehrin iktidarını yıllardır ağırlar. Medya, siyaset ve finans dünyasının önemli figürleri güne burada başlar, önemli randevularını burada gerçekleştirir. Hatta şehrin gazetelerinden Observer'da bu lokantayı her hafta gündemde tutan bir köşe bile var.

2003 yılına kadar her gün saat 12.00'de Art Cooper bu restoranda öğlen yemeği için olurdu. Öldüğü gün de aynıydı. Bütün ekibini toplamış, Barolo şarabı, martiniler ve üç tabak yemekle iyi gazetecilik konuşmuşlardı.

O gün kalp krizi geçirdi, 65 yaşında hayata veda etti.

New York medya dünyasında bir dönemin de bitimiydi Cooper'ın ölümü. Gençleri seven, onlarla çalışmasına rağmen asla Justin Timberlake'i dergi kapağında hayal edemezdi. Halbuki Cooper'ın ardından GQ'da çok simgesel bir değişim yaşandı: 'Jackass'in yaratıcısı Johnny Knoxville üzerinde salaş bir kıyafetler okurları kapaktan selamladı.

O günden bugüne belki daha yenilendi, değişti GQ ama Cooper döneminin ağırlığını bir türlü yakalayamadı.

Art Cooper hayatı boyunca şıklığa önem verdi. Kapağın bir mertebe gibi olduğunu düşünür, ince eler sık dokurdu. Bugün Lady Gaga ya da Emma Stone gibi genç isimler çok önemli dergilere kapak oluyor, bu Cooper zamanında mümkün değildi.

Editör olarak da acımasızdı ve kriterleri yüksekti: Çok önemli bir yazarın yazısını beş kere reddetmiş, sonunda dergiye basmıştı. Kendine aşırı özgüvenli bir editördü ama hep kararsız gibi davranır, başkalarını böylece sınavdan geçirirdi.
Art Cooper kısaca efsaneydi."

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor