Milliyet yazarı İslami finans kurumlarını kızdıracak

Milliyet Ramazan Sayfasında yazan Süleyman Ateş okurunun bir sorusuna verdiği yaıtla İslami finans kurumlarını kızdıracak gibi...

GAZETECİLER.COM - Milliyet gazetesinin Ramazan sayfasında yazan Prof. Dr. Süleyman Ateş, "Kâr payı ile faiz arasında ne fark var" sorusuna verdiği yanıt İslamcı finans kurumlarını kızdıracak gibi görünüyor.

İşte soru o soru ve Süleyman Ateş'in yanıtı:

KAR PAYI İLE FAİZİN FARKI NE?

"Merhaba Hocam, faize bulaşmadan ev almak istiyorum. "Kâr payı" alan finans kurumuyla "faiz" ismi ile kredi veren bankaların uygulamaları arasında ne fark var? Faizsiz kredi verenin, "evi senin adına ben alıyorum ve şu kadar kâr koyup borcunu senelere yayıyorum" mantığı mı faiz olmaktan kurtarıyor? Saygılarımla. İbrahim Ölçer

KAR PAYI İSLAM HUKUKUNA UYMAZ

Cevap: Doğrusunu isterseniz bu kâr payı uygulaması İslâm hukukunda bulunan Mudârebe usulüne tam uymaz. Çünkü mudarebede kredi veren de alan da kâr ve zarara ortaktır.

Ayrıca "Ben bu evi senin adına alıyorum" demek ve aynen banka faiz oranı gibi sözde kâr payı koyarak müşteriye satmak mudarebenin ruhuna uymaz ama insanlar böyle inanıyorlar. Öyle mutlu oluyorlar. Alan memnun, satan memnun, biz ne diyelim ki!

Ama şu kadarını söyleyeyim ki din burada para kazanmak için alet edilmektedir. Yoksa ha Ali Hoca, ha Hoca Ali. Ha banka, ha finans kurumu. işlem temelde aynı. Mevcut dünya düzeninde faizden tamamen kurtulmak mümkün olmadığı gibi bugün faizsiz ekonomi de mümkün değildir. İşlem, kenarından köşesinden faize bulaşır.(...)"