Mevheş Evin kiminle evlenecek :)

Sessiz sedasız yenilenen Akşam gazetesinin web sitesinin yayın yönetmeni Ayşe Mehveş Evin, internet gazeteciliğini anlattı;

Sessiz sedasız yenilenen Akşam gazetesinin web sitesi, aksam.com.tr'nin yayın yönetmeni Ayşe Mehveş Evin, hem yenilenme sürecini hem de dijital gazeteciliğin geleceğiyle ilgili soruları yanıtladı.

AKŞAM'ın internet sitesini yenilerken nasıl bir süreç yaşadınız?

Aslına bakarsanız süreç bitmedi, her şey yeni başlıyor! Aksam.com.tr, şimdiye kadar yalnızca gazetedeki haberlerin yer aldığı, statik bir siteydi. Şimdi sürekli güncellenen, artı içerik sağlayan bir haber sitesi oldu. Tasarım ve yazılımı Turkmedya IT ekibi üstlendi. Ben de 'yeni medya' konusuna merak sarmıştım, ancak gazeteyi bıraktıktan sonra internet operasyonuna yoğunlaşabildim. Güncel, şık, rahat okunan, hızlı bir site hazırlamak için her ayrıntının üzerinde epey kafa patlattık, patlatıyoruz. Sonuçta ortaya diğerlerine benzemeyen, sıcak ve dinamik bir site çıktı.   

Sitenin yeni yüzünü hazırlarken nasıl bir mantıktan hareketle yola çıktınız?

Amaç, AKŞAM markasına yakışır, dinamik, modern bir haber sitesi yaratmaktı. Zaten dünyada trend bu yönde; internet haberciliği, 2 yıl öncesine bile kıyasla inanılmaz yol   kat etti. Gazetelerin haber siteleri, hem okur trafiği hem reklam geliri açısından iştah kabartıcı hale geldi. Global krizle birlikte kağıt, baskı, dağıtım maliyeti iyice yükseldi. Şimdiden bazı yayınların ağırlığı internet operasyonuna kaydırdığını duyuyoruz. Bana göre kağıdın iktidarı hiçbir zaman yok olmayacak, ama dijital yayıncılık, gücünü giderek artıracak. İnternetle gazete, birbirini besleyen, tamamlayan mecralar.

ÇITIR ÇITIR   BİR HABER SİTESİ

AKŞAM'ın internet sitesinin diğerlerinden farkı ne?
Türkiye'deki gazetelerin haber siteleri birbirinin kopyası gibi, üstelik hem tasarım hem haber anlayışı açısından demode. Çoğu ya tıklanma uğruna ucuzluğa kaçıyor ya da ciddi olacağım diye o kadar sıradan ve heyecansız ki, ilgi uyandırmıyor. Akşam online ise rahat okunan, ucuzluğa kaçmadan magazin kullanan, ciddiyetini koruyan, güncel, çıtır çıtır bir haber sitesi. Daha işin başındayız, zamanla site her anlamda zenginleşecek. Zaten bu iş, hiç bitmeyen bir senfoni bestelemeye benziyor; yer problemin yok, multimedya kullanabiliyorsun, sürekli ve anında yenileme şansın var...   

İNTERNET OKURU HABERE AÇ

Siz internet gazeteciliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Yazılı mecraların yaşamaları için mutlaka internet ortamında yer almaları gerektiğini mi düşünüyorsunuz?

Gelecek çok parlak, hele yeni nesillerin artık bilgisayar başında sütten kesildiğini ve internetle büyüdüğünü düşünürsek! Kaldı ki orta yaş kuşağı da internetten haber okumayı keşfetti, istediği zaman, istediği saatte, istediği kaynaklardan habere ulaşmanın kolaylığı başka. Tabii internet bağlantısı varsa... Yakında bu da problem olmaktan çıkacak ve dünyanın en ücra köşelerinden bile internete bağlanmak mümkün olacak. Bu durumda evet, yazılı basının internet ortamında yer almadan büyüme şansı pek yok.

Ne tür haberler sitede en yoğun tıklanma oranlarına sahip?

Sanıldığının aksine sıcak haberler, özellikle Ergenekon'la ilgili gelişmeler çok okunuyor. Tabii ki spor ve magazin de... Adli haberler, sağlık da revaçta. İnternet okuru bilinçli ve habere aç, uyduruk 'az sonraaaa' anonslu, içi boş haberleri bir yere kadar okuyor. Sırf sevdiği veya nefret ettiği bir yazarı okumak için siteye girenler de var. Zaten internet okurunun gazete okurundan en büyük farkı, değişik kaynaklardan beslenmesi, tek bir yayınla yetinmemesi. Bir ya da iki gazete satın alma kararını vermek başka, internete istediği gibi, istediği saatte girmek başka. Bu yüzden aksam.com.tr'ye sadece AKŞAM'ın okuru değil, her gazetenin okuru ulaşabiliyor.

Gazetede olmayıp da internet sitesinden okuyabileceğimiz yazarlara yer veriliyor mu?

Evet, özellikle yeni nesil yazarlara... Gülüm Dağlı ve Burak Cengiz hafta sonları yazıyor, ikisinin de şimdiden müthiş bir okur kitlesi var. Önümüzdeki günlerde başka isimleri, alanında uzman kişileri de aksam.com.tr'de göreceksiniz. O da sürpriz olsun!

BU GİDİŞLE LAPTOP'UMLA EVLENECEĞİM!

Gazetenin Yayın Koordinatörlüğü'nden sonra internet sitesinin başına gelen Ayşe Mehveş Evin, iki iş arasındaki farkları şöyle anlatıyor:

- İnternet yayıncılığı, farklı bir dilin konuşulduğu yeni bir gezegen gibi! Günde 1 değil, bazen 15 tane birinci sayfa hazırlamaya benziyor. 

- İş 7/24, yani hiç bitmiyor. Artık laptop'umla bir bütün olduk, bu gidişle evleneceğiz!  

- Haber esnekliği daha fazla, müthiş bir hız var. Ancak hız, bazen dezavantaja da dönüşebiliyor; hata marjı daha yüksek. 

- Anında okurun tepkisini ölçebilmek, hangi haberin ne kadar okunduğunu takip edebilmek büyük bir avantaj. Tabii 'hit kurbanı' olursanız, Bulvar tadında internet sitesi yaparsınız.

- Gazetenin yazı işlerinde, 20-30 metrekareyle sınırlısınız. Hele şehirden kopuk bir yerde çalışılıyorsa, gazeteciler de memur gibi yaşamaya başlıyor. Bu yaşam biçimi işe de yansıyor. Sokaktan kopmak, gazetecilikte evrensel bir problem. İnternet gazeteciliğinde istediğin yerden bağlanıp yayına müdahale etme şansı var. 

- Elbette Serdar Turgut'la artık çalışmıyor olmak da büyük fark. Birlikte hem çok zorlu hem de eğlenceli 3.5 yıl geçirdik. Serdar'la artık sadece arkadaş olarak görüşüyoruz.

Ahu Uz/AKŞAM