Metin Mutanoğlu

Al Jazeera Türk

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, Al Jazeera Türk'ün sorularını cevapladı. Karadaği; IŞİD, El Kaide, Boko Haram ve Şebab gibi örgütlerin normal olmayan koşullarda, bazı Arap rejimlerinin baskıları nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.

Al Jazeera Türk'ün Haber Direktör Yardımcısı Metin Mutanoğlu'nun sorularını yanıtlayan ve İslam coğrafyasında önemli bir konumda olan Ali Karadaği'ya göre El Kaide, Boko Haram ve IŞİD gibi yeni silahlı örgütler "zalim rejimlerin ürünü" ancak Batı dünyası taradından kullanılıyorlar.

Şöyle diyor Ali Karadaği:

Bu düşünceler kullanılıyor. Batılılar, Osmanlı sonrası İslam dünyasıyla askeri yöntemle savaşmak yerine kültürel savaşı planladı. İslam dünyasında bölünmeler oluşturma planları yaptılar. Bunu da iktidarlar üzerinden değil, fikirler üzerinden planladılar. Mesela, Türkler ile Araplar arasında milliyetçilik fikrini Turancılık üzerinden yaydılar. Araplar İngiltere ve Fransa bayrakları altında Osmanlı'ya karşı koydular ve Osmanlı'yı devirdiler. Bugün ise gördüler ki, milliyetçilik fikri artık para etmiyor. Mısır'da, Suriye'de , Türkiye'de her yerde başarısız oldu. İslam dünyasını bölecek yeni düşünce arayışlarını gittiler ve bu doğrultuda işte bu cemaatleri buldular. Onları kullanmak zor olmadı.(...)

Kissinger diyor ki "Amerika'nın gücü iki temel esase dayanır, birincisi yaratıcı karışıklık ki bu karışıklık ABD'ye çalışma alanları, müdahale alanları sağlar, İkincisi iplerin elimizde olması. Bugün işte bu yaşanıyor. Bu gençler aslında iyi insanlar, liderlerini kasdetmiyorum. Onlar temiz gençler. Ancak tıpkı peygamberimiz haricileri tanımlarken ki hadisinde dediği gibi. "Namazlarınız da onların namazları yanında hiç kalacaktır. Oruçlarınız da onların oruçları yanında hiç kalacaktır. " Namazları oruçları güzel ama fikirleri tıpkı okun yaydan çıkması gibi İslam'dan çıkmıştır. Biz alimler olarak bu fırsatı kullanarak diyoruz ki bu gençlere Mısır'daki cihadi grupların yaptığı gibi bir kez daha İslam'ı okuyun.


Bu ilginç ile Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Cumhurbaşkanlığı seçiminin hayhuyu sırasında dünyada olup bitenlere bir parça bakmayı sağlayan Al Jazeera Türk'ten Metin Mutanoğlu günün muhabiri oldu.