Melih Altınok Koronavirüs'le ilgili felaket tellallığı yapanlara karşı uyardı
Sabah Gazetesi yazarı Melih Altınok, bugünkü yazısında Koronavirüs'te ikinci dalganın varlığına dikkat çekenlere karşı korkulmaması gerektiğini belirtip, söylemleri dile getirenlere karşı da dikkatli davranmanın önemini, Türkiye ve dünyadan örnekler vererek açıkladı.
Koronavirüs Salgını, dünyayı etkilemeye devam ederken; Pandemi sürecinde ikinci dalga söylentileri dillendirilmeye başlandı.
Sabah Gazetesi yazarı Melih Altınok da bugün kaleme aldığı yazısında Türkiye ve dünyadan örnekler vererek korkulmaması gerektiğinin altını çizip, medya aracılığıyla felaket tellallığı yapanların varlığına dikkat çekerek "Her şeyin daha kötü olmasına öylesine hevesliler ki, telaşları şimdiden hissediliyor."şeklinde konuştu.
İşte Melih Altınok'un o yazısı:
Koronanın, henüz uğramadığı bölgelerde görülmesini pandemide ikinci dalganın işareti sayanlar çoğunlukta. Oysa Teksas'ta vaka sayıları artarken pandemide ilk darbeyi alan New York'ta durum stabil. Bu da bize virüsün normal yayılımını sürdürdüğünü, kısacası ilk dalganın devam ettiğini gösteriyor.
İkinci dalganın işareti olarak yorumlanan vaka tablolarındaki aritmatik artışların bile görülmediği İsveç'in durumu da bu tartışmada kayda değer. Zira ilk günlerden itibaren kısmen sürü bağışıklığı modelini benimseyen İsveç, virüsle herkesten önce üstelik de maskesiz, eldivensiz, sosyal mesafesiz bir şekilde yüzleşti. Olabilecek olan oldu. Bugün ülkeden gelen veriler durumun iyiye gittiğini gösteriyor. Üstelik sadece tıbbi açıdan değil ekonomik olarak da...
Çin'den sonra koronayla karşılaşan ilk ülkelerden olan İran'dan gelen "İkinci dalga bizde başladı bile" açıklamaları ise güvenilir değil. Tahran'ın hemen ardından mecburen yeni sokak kısıtlamalarına başvurabileceklerini üzüntüyle ifade etmesinden şüphe duymamak mümkün mü?
***
Türkiye'ye gelelim.
Yazla birlikte vaka sayıları binin altına düştü. Enfekte olan kişi
sayısının daha fazla olabileceğini kabul etsek bile ölüm
oranları durumun kötü olmadığını gösteriyor. Hastanelerimiz de
kapasitelerinin çok altında bir yoğunlukla çalışıyorlar.
Sonbaharda havaların soğumasıyla birlikte vakalarda aritmetik artışların yaşanacağına dair öngörüler yapılsa da bunun bir ikinci dalga olacağını söylemek doğru değil. Çünkü vaka sayısı zaten matematiksel olarak hiçbir zaman sıfırlanmayacak.