Melih Altınok: 'Kininiz yüzünden değil bizzat kininiz tarafından cezalandırılacaksınız'

"Buyurun, meydan sizin. İstediğiniz kadar saygısızlık edin, kötü konuşun, nefretinizi nefretimize armağan edin. Korkak alıştırmayın dilinizi..."

Sabah yazarı Melih Altınok bugün köşesinde "Ölünün arkasından konuşulur mu?" sorusunu gündeme getirdi ve Tarık Akan'ın ardından özellikle sosyal medyada yazılıp çizilenleri yorumladı.

"Buyurun, meydan sizin. İstediğiniz kadar saygısızlık edin, kötü konuşun, nefretinizi nefretimize armağan edin."
diyen Altınok, yazısını "Korkak alıştırmayın dilinizi. Ama Gandi'nin dediği gibi kininiz yüzünden değil bizzat kininiz tarafından cezalandırılacaksınız bunu asla unutmayın. " diyerek bitirdi.

İşte Altınok'un yazısından dikkat çeken bölümler:

Tarık Akan'ın ölümünün ardından da "ölünün arkasından kötü konuşulmaz" ilkesi tartışılıyor.
Bütün inançların ve insanlığın binlerce yıllık ortak birikimi olan değerlerin bir yansıması olan, büyüklerimizin de hep salık verdiği bu basit ve vicdani kuralda istisnalar aranıyor.
Niye mi? İnanın ben de bilmiyorum. Herhalde içimizde çok fazla kin birikti, kimilerimiz de bunu akıtacağı mecraları kaybetmenin derdinde.
Günlerdir köşelerde ve sosyal medyada "Hiç mi kötü konuşamayız", "Ne zamana kadar", "Klişe bunlar klişe hocam" tiratları atılıyor.
Buyurun, meydan sizin.
İstediğiniz kadar saygısızlık edin, kötü konuşun, nefretinizi nefretimize armağan edin.
Ama ortak aklımızı, vicdanımızı, yaptığınızın "aslında doğru" olduğuna ikna etmeye çabalamanız, telaşınız komik kaçıyor artık.
Merak etmeyin, asgari saygıyı bile zül sayıp tartışacak insanların, ölünün arkasından kötü konuşmalarını kimse yadırgamaz zaten.
Korkak alıştırmayın dilinizi.
Ama Gandi'nin dediği gibi kininiz yüzünden değil bizzat kininiz tarafından cezalandırılacaksınız bunu asla unutmayın.