Meksika'dan Milas'a Sayım Çınar ile kitaplar arasında

"Acı Çikolata"nın yazarı Laura Esquivel'in "Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu" adlı kitabı çıktı. Milas'ta bulunan kral lahdini konu alan "Uzunyuva" ise yayımlanmayı bekliyor.

SAYIM ÇINAR- KÜLTÜR TARAFI
sayimcinar@gmail.com

"Acı Çikolata"nın yazarı Laura Esquivel'in "Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu" adlı kitabı çıktı. Milas'ta bulunan kral lahdini konu alan "Uzunyuva" ise yayımlanmayı bekliyor.

Yazıma güzel bir söyleşi haberi vermekle başlayayım. 18 Haziran Cumartesi günü Esin Övet ile Türkiye'de Magazin Gazeteciliği üzerine söyleşeceğim. Bodrum, Daphnis Hotel'in ev sahipliğini yapacağı etkinlikte, Esin Övet Türkiye gece hayatını konu edinen "Siz Uyurken" adlı kitabını da imzalayacak.

Gelelim haftanın kültür gündemine...

ENFES BİR MEKSİKA MASALI

"Acı Çikolata"nın yazarı Laura Esquivel'den "Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu" adlı enfes bir Meksika masalı geldi. Kadın polis Lupita ütü yapmayı sever. Kafayı çekmeyi, çamaşır yıkamayı, kendine acımayı, çıngar çıkarmayı, dans etmeyi, yalnızlığı ve sessizliği, soru sormayı sever. Lupita sevişmeyi sever... Derken bir cinayete tanık olur ve her şey tersine döner. Kendini yolsuzluklardan uyuşturucu trafiğine uzanan bir gizem ağının ortasında bulan Lupita canını dişine takarak bu gizemi çözmeye uğraşırken özüyle, atalarıyla, benliğiyle de yüzleşecektir.

Laura Esquivel, "Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu"da sadece paranın, başarının ve güzelliğin geçerli olduğu yozlaşmış bir ülkeye sıra dışı bir kadın kahramanla umut aşılıyor.

MALATYA FİLM FESTİVALİ'NE GERİ SAYIM

Bu yıl yedinci yaşını kutlayacak olan Malatya Uluslararası Film Festivali'nde "Onur Ödülü" sahipleri belli olmaya başladı. İlk Ödül Hülya Darcan'ın!

Malatya Valiliği'nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi'nin destekleri ile yedincisi düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali her yıl olduğu gibi, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere "Onur Ödülü" vermeye devam ediyor.

Bu yıl 04 – 10 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali'nde verilecek olan "Onur Ödülü"ne değer görülen ilk isim Hülya Darcan.

YENİ BAŞLAMAYANLAR İÇİN SİNEMA

SİYAD üyesi sinema yazarı Fırat Sayıcı'nın kaleme aldığı "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" yakın zamanda FAM Yayınları'ndan çıkıyor. Sinema üzerine yüksek lisans yapan ve doktorası süren Sayıcı, uzun yıllar sinema alanında çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yazılar yazdı, televizyon kanallarına sinema programları hazırladı.

Bilgi ve birikimini ilk kez bir kitap olarak okuyucularına sunuyor. Çoğu akademik tabanlı, bazıları ise genele hitap eden makalelerinden oluşan "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" sinema öğrencilerinden akademisyenlere, genel seyirciden koleksiyonerlere kadar herkese hitap ediyor. Sinema yazarının tek uyarısı ise sinemayla az çok haşır neşir olanların bu kitabı okuması.

"UZUNYUVA"YI KİM YAYIMLAYACAK

"Temmuz 2010'da Milas Jandarması'nın yaptığı bir operasyonla defineciler tarafından kaçak kazı yapıldığı ortaya çıkarılan Milas İlçe Merkezi'ndeki sit alanındaki Uzunyuva Anıtmezarı'nda bulunan lahit, arkeologlarca "yüzyılın arkeolojik buluşu" olarak nitelendirilmişti." Ortaya çıkarılan mezar, meşhur Karya Kralı Hekatamnos'a aitti. Kimi tarihçilere ve arkeologlara göre de bu mezar; Mısır Firavun'u Tuthankamon'dan sonra gün yüzüne çıkarılan en önemli arkeolojik keşif sayılmaktaydı.

UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne de alınan kral mezarına ait sırlar halen daha aydınlatılmayı beklerken, kazı çalışmaları bugün de, büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Uzunyuva, bu kazı alanında işlenen bir cinayet ve kurban sonrası, bir katilin peşinde yüzyıllarca Karya Medeniyetine başkentlik yapmış bir kentin tarihine yolculuk yapmaya olanak sağlıyor, aynı zamanda kendinizi, çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere kadar, ortak veya benzer efsanelerin ve hikâyelerin de yer aldığı soluk kesen bir kovalamaca içinde bulacaksınız.

Ulaş Özkan'la Emrah Poyraz'ın kaleme aldığı "Uzunyuva", geniş bir okur kitlesinin ilgisini çekeceğe benziyor, bakalım hangi yayınevi bu macerayı yayımlayacak?