Mehmet Y. Yılmaz kime aşık oldu?

Mücadele azmine, yorulmak bilmeyen entelektüel yönüne, güç karşısında boyun eğmektense her şeyi bırakıp gitme kararlılığına âşık olduğum bir kadının yüzündeki ifade...

GAZETECİLER.COM - Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, bugün köşesinde "Çok büyük bir kadına âşık oldum" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İpek Çalışlar'ın "Halide Edip Biyografisine Sığmayan Kadın" isimli kitabını yurtdışında olduğu sırada okuyan Yılmaz, Türk edebiyatının ve basınının bu önemli isminin yaşam öyküsünden nasıl etkilendiğini köşesinde anlatıyor.

İşte Yılmaz'ın kaleminden aşık olduğu büyük kadının öyküsü...

"Latife Hanım"dan sonra ortaya konan bu eser de gösteriyor ki artık iyi bir biyografi yazarımız var. Çalışlar'ı kutluyorum, şu sırada hangi iş için çalıştığını da merakla bekliyorum.
Kitabın son bölümünde Halide Edip'in yaşamının değişik dönemlerinde çekilmiş fotoğraflar da var.
Sık sık okumaya ara verip, bu fotoğraflara tekrar tekrar bakma ihtiyacını hissettim:
Mücadele azmine, yorulmak bilmeyen entelektüel yönüne, güç karşısında boyun eğmektense her şeyi bırakıp gitme kararlılığına âşık olduğum bir kadının yüzündeki ifadeyi merak ettiğim için!
Evet, Halide Edip'in kişiliğine karşı duygularımı böyle ifade etmem saçma gelebilir ama sanırım hayatının bir döneminde böyle birisiyle karşılaşan her erkeğin ilk hissedeceği şey de bu olmalı.
İsteyebileceği her türlü maddi olanağa ve makama sahip olabilecek bir insanın, sadece idealleri uğruna bunların hepsinden vazgeçip, kendini gönüllü bir sürgüne mahkûm etmesindeki şiirsellikten etkilendiğimi belirtmeliyim.
Günümüzün insan tabiatına ne kadar aykırı bir durum!

Mehmet Y. Yılmaz
'ın köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.
İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları