Mehmet Barlas'tan AK Parti'ye 'önseçim' uyarıları

Mehmet Barlas, bugün köşesinde isim vermeden AK Parti'de milletvekili seçimlerine girecek adayların belirlenmesi meselesini tartıştı ve tek seçmenli düzenin siyaseti nasıl zora soktuğunu anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 760 bin üyesi pazar günü, 45 seçim bölgesinde milletvekili adaylarını belirlemek üzere gerçekleştirilen ön seçimde oylarını kullandı, tercihlerini genel merkeze iletti.

"Tek seçicilerin egemen olduğu bir siyasi partiler düzeninde delegelerin devreye sokulması, demokrasi yolunda atılması gereken önemli adımlardan biridir." diyen Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, bugün köşesinde isim vermeden AK Parti'de milletvekili seçimlerine girecek adayların belirlenmesi meselesini tartıştı ve tek seçmenli düzenin siyaseti nasıl zora soktuğunu anlattı.

İşte Barlas'ın kendi kişisel deneyim ve anıları ile süslediği yazısından çarpıcı bölümler:

REKABETSİZLİĞİN RAHATLIĞI

Sade siyasette değil hayatın her alanında mükemmeliyete uzanan yolun en önemli öğelerinden birinin "Rekabet" olması gerektiğini, her vesile ile hatırlamalıyız.
Ben tek kanallı dönem televizyonculuğunda TRT Haber Dairesi'ni yönetmiş bir kişi olarak rekabetsiz dünyada yaşamanın ne kadar rahatlatıcı ve insana özgüven veren bir şey olduğunu bilenlerdenim. Her yaptığımız televizyon programı "En fazla izlenenler" listesinde birinci olurdu, çünkü ikinci yoktu... Tek kanallı televizyonda bir zaman dilimi satın alabilmek için, reklam verenler kuyrukta bekleşirlerdi.

TEK SEÇMENLİ DÜZEN


Siyasette de rekabetsizlik bu tür gerçek ötesi özgüven ve rahatlık yaratır "Tek seçici"ye bağımlı katılımcılarda... Çoğunlukla "Sadakat" da yetmez "Biat" gerekir. "Meritokrasi" yerine "Nepotizm" ve hatta "Kleptokrasi" yönetim kadrolarını belirlemekte ağırlık kazanır.

Yine o 1970'li yıllardan kalmış bir anım var... Rahmetli Hüsamettin Çelebi, Cumhurbaşkanı Korutürk tarafından "Kontenjan Senatörü" seçilmişti. Beraber olduğumuz bazı akşamlarda pencereden Çankaya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne bakarken "Seçim bölgemi ve seçmenimi gözlüyorum" der ve gülerdi.
(...)

SADIKLAR TUZLUĞA DÖNÜŞÜRKEN...

AK Parti'de "Tek seçici" tarafından milletvekili yapılan eski "Sadıklar"ın şimdi "Tuzluklar"a dönüşmelerini izlerken, ön seçmenlerin tek seçmenlerden genellikle daha sağlıklı seçimler yaptıklarını düşünmez misiniz?