Mehmet Altan'a 'aklın neredeydi' sorusu

Liberal-muhafazakar çatışması Basın Odası'nın da gündemindeydi. Mehmet Altan, NTV ekranlarında çatışmanın temellerini anlattı...

GAZETECİLER.COM / ÖZEL - AKP iktidarı ile liberal aydınlar arasındaki ittifakın parçalanmaya yüz tutmasıyla başlayan tartışmalar Basın Odası'nda masaya yatırıldı. Ruşen Çakır, Nuray Mert'in "dana önce aklınız neredeydi" sorusunu yöneltti.

Tartışmalarda adı en çok geçen kalemlerden olan Star gazetesi baş yazarı Mehmet Altan, NTV ekranlarında Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtladı, hükümetle neden ters düştüklerini anlattı.

Ruşen Çakır: Liberaller ile hükümet arasıdnaki çatışma sertleşiyor. En son Ahmet Altan'ın Başbakan tarafından dava edilmesiyle karakolluk da oldunuz. Neler oluyor?

Mehmet Altan: Olan biten Türkiye'nin hukukunu ve düzenini evrensel standartlara kavuşturması meselesidir. Ama Türkiye'de değişim ve gelişime parti üzerinden bakılıyor. Biz ülke üzerinden bakıyoruz. Referandum öncesi vaadedilenlerle ardından gelen uygulamalar arasında ciddi bir fark olunca uyarı görevimizi yerine getirdik. Olan biten budur aslında. Mesela 2010'u o MGK bildirisiyle kapattık ki içinde 'Kürt yoktur' denilen bir bildiriydi. Ayrıca Sarıkamış'ta tek bir kurşun bile atmadan donarak ölen onbinlerce askerin anıldığı etkinlikte söylenenler var. Diğer yandan ordu harcamalarını Sayıştay denetiminden kaçırılan yasal düzenleme var. Ayrıca mevcut üslup ve ifade tarzı da referandum öncesi estirilen havaya uymuyor.

Nazlı Ilıcak: Ahmet Altan'ın yazısını hakaretamiz bulduğumu söylemeliyim Mehmetçiğim. Ama kesinlikle dava açılmasına karşıyım. Açılıp da ne olacak sanki. Yazıyı ağır buldum, azarlar gibi yazmış. Ama dava açılmasa daha güzel olurdu. 



DAHA ÖNCE AKLINIZ NEREDEYDİ?

Ruşen Çakır, programın başında Nuray Mert'in liberal kalemlere yaptığı bir eleştiriyi Mehmet Altan'a sordu.

Ruşen Çakır: Burada ısrarla söylendi sormam lazım. 'Daha önce aklınız neredeydi?' diye sornalar var, onlara ne diyeceksin?

Mehmet Altan: Beni kastederek söylediklerini sanmıyorum. Ordaki arkadaşları tenzih ediyorum ama Türkiye'de en az gazete okuyan iki kesim var: gazeteciler ve politikacılar. Benim yazdıklarım ortada. Ben 2. cumhuriyet arzumu 1991'de ifade ettim. Bugün çok kritik bir eşikte olduğumuz için uyarı görevimi yapıyorum. Eğer söylediğim ilkelerde bir gelişme olursa yine desteklerim.