Mehmet Altan neden Taraf'ta yazmıyor?

Akşam gazetesine konuşan Mehmet Altan, hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunurken, Taraf'ta yazmamasının nedenini de açıkladı...

GAZETECİLER.COM
Son dönemki muhalif çıkışlarıyla dikkat çeken Mehmet Altan, Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'a konuştu. Hükümete dönük eleştirilerine devam eden Mehmet Altan, Yıldız'ın sorusu üzerine Ahmet Kekeç'in bir yazısına da cevap verdi.

Kekeç'in "Mehmet Altan neden Taraf'ta yazmıyor" diyerek tepki gösterdiği Mehmet Altan, "Taraf'a üç Altan çok fazla" derken bir aile gazetesi görüntüsü vermek istemediğini söyledi. Ali Akel ve Ayşenur Arslan örneklerinden hareketle medyadaki yeni atmosferi yorumlayan Altan, "Mesele benim yazıp yazamam değil, bu gelişmeleri üst üste koyduğunuzda ortamın ne hale geldiği önemli" dedi.

İşte Şenay Yıldız'ın röportajındaki ilgili bölüm:

Star'dan ayrıldıktan sonra size gelen bir teklif yok galiba, değil mi?
Bu sorunun Türkiye'nin gittikçe azalan oksijeni içinde karşılığı yok. Türkiye'de medya maalesef öyle bir hale geldi ki en ufak bir eleştiri sorun oluyor. Ali Akel, Yeni Şafak'ta çok vicdanlı bir yazı yazdı ve attılar. Bu olay zaten Türkiye'de medyanın nereye geldiğini, yazı yazma konusunun sınırlarını, risklerini de ortaya koydu. Bu gariplikler giderilmek yerine artıyor, Ayşenur Arslan'ın da alelacele, sürpriz bir şekilde 'erken tatile' çıkarıldığını öğrendik. Mesele benim yazıp yazamam değil, bu gelişmeleri üst üste koyduğunuzda ortamın ne hale geldiği önemli.

Bazı gazeteciler de yazdı, ben de merak ediyorum: Niye Taraf'ta yazmıyorsunuz?

Ali Akel'in atılması tüm medya açısından skandal değil mi? Uludere'nin sorumlularının ortaya çıkarılamaması, Deniz Feneri savcılarının hem işten men edilmesi hem de yargıya taşınması çok önemli bir gösterge değil mi? Başbakan'ın kendisiyle çelişen ve demokrasiyle bağını koparmaya yönelik üslubu, beyanları, hataları, ileri demokraside olmaması gereken eksiklikleri önemli değil mi? Bunlar hakkında söz söyleyemeyen bir AKP medyası bunları soranlarla ilgili laf ediyor. Kimin nerede yazacağını değil; insanların neleri yazamaz hale geldiklerini konuşmak lazım şayet dalkavukluk değil, meslek onuru söz konusu ise... Taraf bana ilk günden kapısını açtı zaten, istediğim zaman orada yazarım. Ama orası ağabeyimin yönettiği bir gazete, üç Altan orada biraz fazla oluruz. Ailemizin gazetesi gibi bir görüntü çok da tercih edilir bir görüntü değil. Çok çaresiz kalırsak, sesimizi boğmaya kalkarlarsa, Taraf'ın teklifi de sürerse orada da yazarım elbet. Ama şimdilik bir acelem yok benim, sesimi başka mecralarda da duyurabiliyorum.

Ali Akel olayı neden bu kadar dikkat çekti bölünmüş medyanın her iki tarafında da?

Çünkü Ali Akel'in atılmasıyla artık net bir şekilde 'Ben Başbakan'ı eleştiren adamı atarım' zorbalığı iyice yerleşti. Ben ilk kez bir adamın bu kadar masumane bir yazıdan dolayı açıkça 'emsal olsun' diye atıldığını görüyorum. Bu olayla basının kurumsal anlamda özgürlüğü ciddi darbe aldı. Gazeteciler açısından Başbakan'ı eleştirmenin işi kaybetme riskiyle mümkün olabileceği netleşti..

Röportajın tamamı için