Mehmet Altan da yeni stratejiyi çöpe attı

Eser Karakaş, Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın hazırladığı Akıl Defteri hükümetin Kürt sorununda yeni stratejisini masaya yatırdılar...

GAZETECİLER.COM
Hükümetin Kürt sorununda yeni stratejisi olarak basına yansıyan yeni plan, Mehtap TV'de yayınlanan ve Eser Karakaş, Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın hazırladığı Akıl Defteri'nde mercek altına alındı.

BAŞBAKAN DAR BİR ÇEVREDE KARAR ALIYOR BAKAN'IN BİLE HABERİ YOK

Mehmet Altan yeni planı basına sızdıran kişinin yüksek rütbeli bir bürokrat olduğunu vurguladıktan sonra Bülent Arınç'ın "haberim yok" dediğini hatırlattı ve "nasıl oluyor da bürokratın bildiğini bakan bilmiyor" diye sordu. Altan, hükümetin karar mekanizmasını eleştirirken Başbakan'ın çok dar bir çevrede karar aldığını söyledi:

"Hükümette Başbakan ve çok dar bir çevrede bir takım kararlar alınıyor ve diğerlerinin bundan haberi olmuyor anlaşılan. Bu planı sızdıran müsteşarın Başbakan'dan onay almaması mümkün mü? Değil elbette. Ama bakıyorsun Bakan'ın haberi yok."

BAŞBAKAN KÜRT OYLARINDAN VAZGEÇTİ MHP TABANINA OYNUYOR

"Türkiye çok zor bir bahar ve yaz geçirecek. Çünkü bu plan şiddet ve güvenlik dışında bir şey söylemiyor. Kürt sorunu esasında Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürtlerin de devleti olmak istememesi olayıdır. Anlaşılan devlet Kürtlerin de devleti olmak istemiyor hala. Diğer yandan Türkiye'nin AB'den giderek daha çok uzaklaşıp ABD'ye yakınlaşacağı görülüyor. Güvenlik odaklı bu yeni strateji Başbakan'ın Cumhurbaşnalığı seçimlerine yönelik de bir hesap içeriyor. Başbakan Güneydoğu'daki Kürt oylarından vazgeçip MHP tabanına oynayarak Cumhurbaşkanlığı için hazırlanıyor. Böyle bir değerlendirme de var açıkçası."

ANA DİLDE EĞİTİM TALEBİ VAR NEYİNİ PAZARLIK EDECEKSİN?

Eser Karakaş ise "Kürt sorununda muhatap ve müzakere tartışmasından daha önemli olan konu Kürtlerin temel haklarıdır" derken bunların pazarlığının yapılamayacağını söyledi. "Bu aşamada PKK ile BDP ile neyin pazarlığını yapacaksın? Bunlar insanların temel haklarıdır. İnsanların ana dillerinde eğitim alma talebi var bunu nasıl pazarlık edebilirsin. Ben bundan vicdanen çok rahatsızım" diyen Eser Karakaş, hükümetin bir pazarlığa tabii tutmadan Kürtlerin haklarını tanıması gerektiğini vurguladı.