Markar Esayan'a göre o isimlerin hepsi artık tek kişi

Markar Esayan Hasan Cemal, Murat Belge, Ahmet İnsel, Mehmet Altan, Şahin Alpay, Cengiz Çandar'ın artık kendi gözünde tek bir kişi olduğunu ileri sürdü.

GAZETECİLER.COM - Yeni Şafak yazarı Markar Esayan, bugün köşesinde Hasan Cemal, etek ve akıl boyu üzerine... başlıklı köşesinde Hasan Cemal, Murat Belge, Ahmet İnsel, Mehmet Altan, Şahin Alpay, Cengiz Çandar'ın artık kendi gözünde tek bir kişi olduğunu ileri sürdü.

"Her zaman onlara ve fikirlerine saygı gösterdim" diyen Esayan, uzun zamandır okumuyorum dediği bu yazarlar için "saçma sapan herzelerle bu laikleri çıldırttılar, onları tamamen nesne haline getirdiler. Su yüzüne vuran yaşam biçimlerine dair tehlike değil, bu 'aydınların' yıllarca halkı nasıl yanılttığı aslında." dedi.

İşte Esayan'ın köşesinde yazdıklarından çarpıcı bir bölüm:

Uzun zamandır okumuyordum. Bunu küçümsemek için söylemiyorum, çünkü Hasan Cemal, Murat Belge, Ahmet İnsel, Mehmet Altan, Şahin Alpay, Cengiz Çandar ve tüm o şüreka artık bana tek bir kişi olarak görünüyor. Kazara birisinin yazısına denk geldiğimde, o mahallenin ruh durumuna dair bilgiye sahip oluyor zaten insan. 'Güvenilirlik ne kadar değerli bir şey' diye düşünüyorum. Bu insanları uzun yıllar yazılarından takip ettik, ben birçoğu ile birlikte çalıştım. Bir tanesi tez hocam. Her zaman onlara ve fikirlerine saygı gösterdim.

Hasan Cemal geçenlerde bir yazı yazmış, yeni okudum. Biliyorsunuz T24, Radikal ve Taraf bunların toplaştığı yer. O yüzden merak ettiğimde bu siteleri tıklamak yeterli oluyor. Hasan Cemal'in, 'Dindar kemalizm geliyor, sandık çoğunluğuna dayalı baskı rejiminde özgürlükler tehlikede' temalı yazı dizisi ile karşılaşıyorum. 'Garp cephesinde yeni bir şey yok anlaşılan. 'Özgürlüklere ahlaki tarif ya da etek boyu yasağı' isimli bir 'başyapıt' dikkatimi çekiyor, tıklıyorum. Cemal, Ahmet Davutoğlu'nun 'Biz bütün özgürlükleri yeni bir ahlaki formasyonla buluşturacağız' sözünü alıp, İTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ekrem Elginkan Lisesi yönetiminin okulda eteği yasaklamasına bağlamış.

(...)

Ahmet Davutoğlu'nun kast ettiği siyasi bağlama dair ahlak. Yani özel alana dair olanı değil. Ama Cemal bunu bağlamından koparıp altına (tabii ki Hürriyet'in yaptığı) bir haberi koyarak yaşam biçimlerinin tehlikede olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Söz konusu olay ise, bilakis yeni 'ahlaka' dair hükümetin yaptığı düzenlemelerin vatandaşa daha fazla inisiyatif tanıdığı başarılı bir örnek oysa.

(...)

Cemal'in formülüne göre çoğunlukçu olan etekçiler, azınlıkta kalan pantolonculara galip geldi. Yine Cemal çoğunlukçuluk eleştirisi ve bu örneğe göre Erdoğan Türkiye'sinde yaşam biçimleri tehlikede ve baskı altında olanlar eteği değil, pantolonu savunanlardır. Cemal'in kategorik aklına göre dindarlar yani... Kendisinden Kılıçdaroğlu'nu Hitler'e benzeten bir foto eşliğinde pantoloncuları savunan ve CHP liderini diktatörlükle suçlayacağı bir yazı bekliyoruz.

İşte böyle böyle saçma sapan herzelerle bu laikleri çıldırttılar, onları tamamen nesne haline getirdiler. Su yüzüne vuran yaşam biçimlerine dair tehlike değil, bu 'aydınların' yıllarca halkı nasıl yanılttığı aslında.

Ama o bir kere olur.