'Mahir, Cengiz ve bizi de böyle dövmüşlerdi!'

"Gençlerin protestolarına alışmamız gerekiyor. Onların bütün aşırılıklarına, zaman zaman içinde anlamsızlıklar da barındıran tepkilerine rağmen hâlâ bir 'saf'lığı temsil ettiklerini düşünmeyi sürdürüyorum."

GAZETECİLER.COM - "Bizi de böyle dövmüşlerdi. Demirel başbakandı. 1969 yılının haziran ayıydı. Hükümet, üniversite özerkliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasa taslağı hazırlıyordu. Üniversiteler ayağa kalktı. Önce İstanbul Üniversitesi'nde işgaller başladı, sonra Ankara'ya yayıldı."

Bu satırların yazarı 68 kuşağının önemli eylemcilerinden, Radikal yazarı Oral Çalışlar... Çalışlar, "Mahir Çayan, Cengiz Çandar ve ben 68'de..." başlıklı yazısına şöyle devam etti:

"Biz de Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde işgal eylemi başlattık. Ancak okulumuzun yönetimi ve öğretim üyeleri de 'özerklik' konusunda duyarlı oldukları için işgal eylemimizin onları hedef almadığını belirtiyor, ilişkilerimizi sürdürüyorduk.

MAHİR ÇAYAN, CENGİZ ÇANDAR VE BEN...

Dekanımız, geçen yıl yitirdiğimiz İlhan Unat'tı. Bir akşam bizi evine çağırdı. Mahir Çayan, SBF Öğrenci Derneği Başkanı Cengiz Çandar ve Sosyalist Fikir Kulübü Başkanı olan ben Unat'ın Bahçelievler'deki evine gittik. Dekan, sakin davranmamız ve barışçı yöntemler kullanmamız konusunda bizi uyardı.
Dönemin İçişleri Bakanı Faruk Sükan bu buluşmamızı izletmişti. Meclis'te
gündeme getirdi.
"SBF Dekanı, gece evinde işgalcilerle görüştü, bunları hocaları kışkırttı" dedi."

"Gençlerin protestolarına alışmamız gerekiyor. Onların bütün aşırılıklarına, zaman zaman içinde anlamsızlıklar da barındıran tepkilerine rağmen hâlâ bir 'saf'lığı temsil ettiklerini düşünmeyi sürdürüyorum." diyen Oral Çalışlar yazısını şöyle sürdürdü:

BAŞBAKAN'A ÖNERİLERİM...

"Başbakan'a önerim, üniversitelerde aralıksız süren 'okuldan uzaklaştırmalar' konusunda bir araştırma yaptırması. İkinci önerim, gençlerin üniversite yönetimine katılmasını sağlayacak değişiklikler konusunda evrensel örnekleri gözden geçirmesi.

(...) Gençliğin sakin olmasını istiyorsak, önce devlet sakinleşsin. Bir kültürün ilerilik derecesi, gençleri daha çok bir tehlike olarak mı yoksa bir potansiyel olarak mı gördüğü üzerinden ölçülebilir."

Oral Çalışlar'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.