Liberaller Mehtap TV'de tiyatro için kapıştı

Mehmet Altan ve Eser Karakaş tiyatrocular ile hükümet arasındaki polemikte ters düşünce canlı yayında hararetli bir tartışma yaşandı...

GAZETECİLER.COM
Gündemdeki tiyatro polemiği Mehtap TV ekranlarında ilginç bir tartışmaya sahne oldu. Mehmet Altan ve Eser Karakaş tiyatrocular ile hükümet arasındaki polemikte ters düşünce canlı yayında hararetli bir tartışmaya imza attılar.

YA GENERALLER DE "SAVUNMAYA BİZ KARAR VERECEĞİZ" DERSE

Mehmet Altan, hükümet cephesinden gelen "hem belediyeden maaşını alacaksın hem de işime karışma diyeceksin böyle saçmalık olur mu?" yönündeki söylemini topa tutarken Eser Karakaş itiraz etti. Karakaş, seçilmişler vergi ödeyenleri temsil ettikleri için söz hakkına sahiptir" diyerek Altan'a karışı çıkarken hükümetin de tiyatro kurumlarında insiyatif alabileceğini savundu. "Askerler de çıkıp vergiyle finanse edilmelerine rağmen savunmaya sadece generaller karar verir derse ne olacak?" diye soran Karakaş "burada vergi geliri meselesi var" dedi.

SİSTEM YASAKLARLA DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

"Eğer işin içinde vergi varsa ben ilkesel olarak seçilmişlerin söz hakkı olmasını savunurum"
dedi. Mehmet Altan "ameliyat başındaki doktora karışıyor musun ki buna karışma hakkına sahip olasın?" diye sorarken hükümetin müdahalesinin tiyatoyu dünya standartlarını yakalamayı değil aksine dünya standartlarının gerisinde bırakmayı amaçladığını söyledi. "Hükümet sistemi yasaklama üstüne değiştiriyor" diyen Altan, sanat politikasında özgürlükten başka bir eksen olamayacağını söyledi.

BENZER DÜZENLEME 12 EYLÜL'DE TRT'DE YAPILDI DURUM ORTADA


Programın diğer yorumcusu Şahin Alpay da Mehmet Altan'a destek verirken "akademi, medya gibi sanat da özerk bir yapıya sahip olmalıdır. 12 Eylül de TRT için yapılan düzenlemeyle kurum hükümetin borozanı haline getirildi. Medya ve sanat gibi alanlarda uzman olan profesyonel kadrolar sorumluluk almalı" dedi:

"Başbakan'a yanlış bilgi vermişler, ne demek devlet eliyle tiyatro olmaz. Belki ABD dışında bütün gelişmiş demokrasilerde devlet tiyatroya destek verdiği gibi sanatın özgürlüğüne de büyük önem verir"