Kürtlere dışkı yedirme haberini ilk kim yaptı?

Özkök, yine olmadık işler peşinde! Okay Gönensin bugünkü yazısında Ertuğrul Özkök'ün bir yanlışını düzeltmiş.

GAZETECİLER.COM
Vatan yazarı Okay Gönensin bugünkü yazısında Ertuğrul Özkök'ün bir yanlışını düzeltmiş. Özkök, Diyarbakır cezaevinde ve bölgenin genelinde uzun dönem uygulanan işkence ve dışkı yedirme olaylarını Cumhuriyet gazetesi ve İlhan Selçuk'un deşifre ettiğini idda etmişti. Oysa işin gerçeği çok farklıymış meğer. Yani Özkök, yine olmadık işler peşinde anlayacağınız...

Dışkı yedirme olayı

Ertuğrul Özkök geçen hafta (23 Mart Salı) Hürriyet’teki köşesinde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yaptığı bir konuşmayı anlattı.

Yazıda öğrencilerin oldukça eleştirel sorularına karşılık Özkök’ün cevapları aktarılıyordu.

Yazıda bir öğrencinin sorduğu soru, şöyle yer alıyor: “Türkiye’de 17 bin faili meçhul var. Dışkı yedirme olayları yaşandı. Diyarbakır Cezaevi’nde işkence vardı. Sizin gazeteci olarak vicdanınız rahat mı?”

Özkök kendi cevabını da şöyle aktarıyor:

Cevabın bu bölümü bizim yazacağımız konuyla doğrudan ilgili değil fakat konuya nasıl gelindiği anlaşılsın diye aktardık.

“Ortada 17 bin faili meçhul varsa insanın vicdanı rahat olabilir mi? Ama ben de şunu sorayım. 1980’li yıllarda PKK’nın bastığı köylerde öldürülen çocuklar, kadınlar, yaşlılar, siviller de var. Acaba örgütün vicdanı rahat mı?”

Bu bölümün ardından Ertuğrul, “bu arada bir şeyi hatırlattım” diyor ve tırnak içinde aktarıyor:

“Dışkı yedirme olayını Türkiye’de kim ortaya çıkardı? İlhan Selçuk’un başında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi değil mi? O İlhan Selçuk ve gazetenin Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay Ergenekon davasında yargılanıyor. Bakın önyargılar bizleri nasıl yanılgılara ve vefasızlıklara götürüyor.”

***
Ertuğrul Özkök’ün bu yazısını okuduktan sonra bir gün bekledim, belki ertesi gün köşesinde bir düzeltme çıkar diye. Çıkmayınca kendisini aradım ve doğrusunu anlattım.

Anlaşıldığı kadarıyla Ertuğrul Özkök bu konuyu önemli bulmadığı için daha sonra da bir düzeltme yazmadı.

Ama ben önemli buluyorum. Şundan buluyorum; özellikle gençlere, hele çok az bilenlerin çok konuştukları bir ortamda, her küçük ayrıntıyı en doğru şekilde aktarmak diye bir yükümlülüğümüz var.

Önemli buluyorum çünkü ben “oradaydım.”

Cizre’nin Yeşilyurt Köyü’nde jandarma tarafından köylülerin dövülmesi ve dışkı yedirilmesi 1989 yılında oldu, olayı duyan ve izleyen muhabir de Celal Başlangıç’tır.

O sırada İlhan Selçuk Cumhuriyet Gazetesi’ni yönetmiyordu, hatta belki de o dönem, 30 yıl boyunca yönetim üzerinde en az etkisi olan dönemdi. Mustafa Balbay o sırada Cumhuriyet İzmir Bürosu’nda çalışıyordu, sanırım henüz istihbarat şefi olmuştu.

Ayrıca hafızama güvenmeyip o dönemde “orada” olan bazı kişilere sordum, kimse İlhan Selçuk’un bu dışkı yedirme olayıyla ilgili bir yazı yazdığını hatırlamıyor.
***
İlhan Selçuk Cumhuriyet Gazetesi’ni 1992 yılı ortasından itibaren yönetmeye başladı. Kuşkusuz Cumhuriyet, Türk basının en önemli gazetelerinden biri olarak 1981-1992 ve 1992-2010 dönemlerindeki yayın politikaları açısından izlenmeli, tahlil edilmelidir.

(Not: Dışkı yedirme olayını ve devamını öğrenmek isteyenler Hasan Cemal’in “Kürtler” kitabına bakabilir.)