Kürt hareketi Gezi'ye çıkarsa ne olur?

PKK'nın Gezi eylemlerine katılma yönündeki açıklamalarını ve şiddet tehtidini köşesine taşıyan Mümtazer Türköne örgütün aslında ne istediğini yorumladı...

GAZETECİLER.COM
Çözüm süreci üzerindeki kuşkular ve PKK cephesinden gelen açıklamaları köşesine taşıyan Zaman yazarı Mümtazer Türköne, Cemil Bayık'ın Gezi Parkı özeleştirisini

ŞİDDET TEHTİDİNİN ARKASINDA NE VAR?

PKK'nın hükümeti köşeye sıkıştırmak için yeni bir hamle yaptığını kaydeden Türköne, şiddet tehtidinin perde arkasını sorguladı. PKK'nın şiddetle kurduğu tarihi bağın çözüm süreciyle askıya alındığını hatırlatan Zaman yazarı örgütün ontolojik bir boşluk yaşadığını ve "tehtid" içeren açıklamaların bu nedenle yapıldığını savundu. "Kısaca PKK şiddet değil iktidar istiyor." diyen Türköne PKK'nın Suriye'de PYD üzerinden geliştirdiği sürece dikkat çekti.

PKK GEZİ'YE ÇIKARSA NE OLUR?

PKK'nın Gezi eylemlerine dahil olması durumunda eylemlere katılan geniş koalisyonun dağılacağını iddia eden Zaman yazarı "Yırtıcı kuşlar meydana çıktığı zaman güvercinler ortadan kaybolur." dedi.

İşte Türköne'nin yazısındaki ilgili bölüm:

Yırtıcı kuşlar meydana çıktığı zaman güvercinler ortadan kaybolur. PKK’nın ağırlığını koyacağı eylemlerde diğer grupların tam kadro yer alması çok zor. Çevrecilerin, Kemalistlerin, eşcinsellerin, radikal sol grupların, CHP’lilerin, ulusalcıların PKK’nın yer aldığı eylemlerde kendi bağımsız kişilikleri ortadan kalkar. Sonuç: Güvercinler kaybolunca Gezi, PKK’nın tek başına rol aldığı bir sahneye döner. Yani, sona erer.

Demek ki tehditler PKK’nın PKK’ya propagandasından ibaret. PKK’nın ne istediği, sorusunun cevabını bu tehditlere pabuç bırakmadan başka yerde aramak lazım. Kürt konferansı yeniden ertelendi. Suriye’de PKK/PYD, geniş Kürt tabanı üzerinde silahla kurduğu hegemonyayı sürdürmekte zorluk çekiyor. Kürt Konferansı hazırlık komitesi üyelerinin PKK’nın “Rojawa’da katliam” iddiasını çürütmesi, derinlerde kıran kırana bir nüfûz rekabetinin sürdüğünün işaretlerinden biri. Olan şu: PKK’nın politik hedefleri ile Kürt sorunu arasındaki bağlar zayıflıyor. PKK, diğer Kürt gruplarına ve Türkiye’ye yönelik çıplak bir iktidar savaşı yürütüyor. Karşımızda Kürt ulusal davası ile bağlarını kopartmış, Kürt sorununu iktidar aracı olarak kullanan bir siyasî hareket duruyor.

Kısaca PKK şiddet değil iktidar istiyor. Şiddet tehditlerini de iktidardan pay almak ve silahla sağladığı hegemonyayı sürdürmek için sıralıyor. Barış sürecine değil, bu tehditlere anlam vermek için PKK’nın iktidar hesaplarına bakmamız lâzım.

Yazının tamamı için

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın