Kopyala yapıştır korsanları için kıyamet yakın!

Hadi Özışık'la aynı kanıdayım; fikri ürünleri yağmalamayı meşru görenler için kıyamet er ya da geç gelecek...

GAZETECİLER.COM - İnternet haberciliği ile Türkiye'nin tanışmasının üzerinden 16 yıl geçti ama hâlâ ne doğru düzgün bir yasal düzenleme var, ne de oturmuş bir etik anlayışı hakim.

Hürriyet okur temsilcisi nden "Açıkça söylemek gerekir ki, Türkiye'de bugün internette adına "haber sitesi" denilen sayfaların büyük, ama çok büyük bir bölümü içerik üretmiyor. Gazete, televizyon ya da diğer sitelerin ürettikleri yazı, haber ve fotoğrafları alıp kendi sitelerine koyarak "habercilik" yapıyorlar." yazdı ve şöyle devam etti:

HABER İÇİN EMEK VERİLİR, PARA HARCANIR

"Haber pahalı bir fikri üretimdir. Uğruna emek verilir, para harcanır, mücadele edilir. Köşe yazıları ve karikatürler de ayrıca birikim ve ustalık ister. Fotoğraf ise ilaveten dayak ya da biber gazı yemeyi de göze almayı gerektirir ülkemizde."

BİZ EMEK HARCAYACAĞIZ BİRİLERİ YAĞMALAYACAK

Bildirici ardından kendi gazetesini örnek vererek şöyle devam etti.

"Şimdi düşünün, Hürriyet'in muhabirleri, foto muhabirleri, yazar, çizer ve editörleri uğraşacak, didinecek günlük bir gazete yayınlayacak. Ama çıktığı anda o gazetede yayımlananlar, hiçbir emek vermemiş, tek kuruş harcamamış kimi internet siteleri tarafından "kopyala-yapıştır" ile yağmalanacak! Lütfederlerse de altına "Hürriyet" yazıp kaynak gösterecekler!"

BUNUN ADI ALINTI DEĞİL ÇALINTI

Kimi internet medyası yöneticilerine göre bunun adı "alıntı". Oysa alıntı, bir yazı ya da haberden birkaç cümleyi kaynak göstererek kullanmaktır. Siz bir yazı ya da haberin bir bölümünü değil tamamını kopyala- yapıştır ile aktarırsanız bunun adı çalıntı olur.

Onların çalıntıya alıntı demelerinin gerekçesi de şu; "Bilgi yayınlandıktan sonra evrenseldir. Kamu malıdır. Çünkü gazetecinin yazdığı bir şarkı, kitap gibi özel üretim değildir."

(...) "kopyala-yapıştır korsanlığını" yasal zırha büründürme çabalarına girişebiliyorlar. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın öncülüğünde yürütülen "İnternet medyasının Basın Kanunu kapsamına alınması ile ilgili taslakta" istedikleri hükümlerin yer alması için kulis yürütebiliyorlar.

KIYAMET YAKINDIR

Bereket içlerinde İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık gibi yapılanın yanlışlığını dile getiren sağduyulu isimler de var. Özışık, "kopyala-yapıştırcılar"ı uyarıyor:

"Öyle bir tufan geliyor ki. O tufana yakalanmamak için tek çare var. Çalmamak! Ahmet Hakan'ın yazısı haber değeri taşıyorsa o yazıyı sadece haberleştirerek sitelerimizde yayımlayalım. Hürriyet veya Sabah'ın özel haberini almak istiyorsak alalım; ama haberi olduğu gibi sitelerimizde yayımlamayalım. Copy-Paste'te ısrar edenler için kıyamet günü yakındır."

Özışık'la aynı kanıdayım; fikri ürünleri yağmalamayı meşru görenler için kıyamet er ya da geç gelecek. Hele Arınç'ın hazırlıklarını yürüttüğü taslak, Türkiye'deki genel yasa mantığının dışına çıkılıp devletin güvenliği ve cezalandırmaya değil, haklar ve özgürlüklere öncelik veren bir yaklaşımla düzenlenirse bu kıyametin gelişi daha da hızlanacak.