Kiremitçi'nin dediklerinden hangisi doğru?

Tuna Kiremitçi Sabah NTV'de İclal Aydın'a salladı. Akşam ise Bloomberg HT'de 'İcal Aydın'ı korumak için Vatan'dan istifa ettiğini söyledi!

GAZETECİLER.COM
Medyanın popüler gündeminin son bombalarından olan Tuna Kiremitçi ve İclal Aydın vakası, ünlü yazarın verdiği her demeçte yeni bir boyut kazanıyor.  Kiremitçi sırasıyla TRT Türk, Bloomberg HT ve NTV'ye yaptığı açıklamalarda Vatan'dan istifa sürecini anlattı. Ama biz Kiremitçi'yi bir türlü anlamadık. Neden mi?

Kiremitçi'nin Vatan'dayken yayınladığı bir yazıyla kendisiyle aynı gazetede yazaen eski eşi İclal Aydın zehir gibi bir cevap gelince olaylar gelişmiş ve Kiremitçi Vatan'dan istifa etmişti. Kiremitçi olay yaratan yazısında hayali bir kadın olarak 'Jacqueline' karaketerini kurgulamış, eski eşi İclal Aydın ise 'Jacqueline'i gerçek sanınca olanlar olmuştu.

Tuna Kiremitçi TRT Türk'e yaptığı açıklamada biraz sitemliydi, 'ironik yazdım anlaşılmadı' demişti. Bloomberg HT'de Gülin Yıldırımkaya'ya konuşan Kiremitçi bu kez de Vatan gazetesini suçladı. Bu sabah da NTV'de Yazı İşleri'ne konuk olan ünlü yazar konuya girmemiş ama dudaklarında alaycı bir gülümsemeyle 'ironik yazdığım zaman anlamıyorlar' diyerek yine İclal Aydın'a sallamıştı.

Yani Kiremitçi, ironiyi anlayamadığı için İclal Aydın'a sallarken, diğer yandan da O'nu korumak için Vatan'dan istifa ettiğini söylüyor. Haliyle Kiremitçi'nin sürece dair kimi suçladığı da iyice belirsizleşti.

Kiremitçi'nin TRT Türk ekranlarında Haberdar'a yaptığı

Kiremitçi'nin NTV ekranlarında Yazı İşleri'ne yaptığı  

Ünlü yazar Bloomberg HT ekranlarında Gülin Yıldırmkaya'ya yaptığı açıklamalarda ise olaya yeni bir boyut katarak Vatan'dan İclal Aydın'ı korumak için istifa ettiğini söyledi. Kiremitçi. "İclal Jacqueline’i bilmek zorunda değil, editör onu uyarmalıydı" diyor.

Gülin Yıldırımkaya: İclal Aydın'ın yazısı üzerine dediniz ki “Ben burada daha fazla kalamayacağımı anladım.” Bu sadece gerçekten o yazıdan kaynaklı bir problem miydi? Yoksa sizin gazete ile başka sorunlarınız olmuştu ve bu da son damla mıydı?

Tuna Kiremitçi: İclal ile de kişisel bir problemim yok. Ben gazetede kendimi rahatsız hissettiğim için ayrıldım.Bu tabii çok alışıldık birşey olmadığı için 'kesin bunun atında başka birşey vardır' diye arıyorlar. Hatta,çok güldüm birisi şöyle diyor : 'Bence Cumhuriyet ile daha önce anlaşmıştı O, o yüzden Vatan'a bunu bahane etti' . Bu ceketi alıp gitme hikayesi Türk Medyası'nda çok alışıldık birşey değil , insanlar çok kalkışamıyorlar böyle şeylere, bence kalkışmak lazım. Çünkü sonuçta hayatınızdaki çizginizi evetleriniz ve hayırlarınız belirliyor. Üç güzel yıl geçirdim Vatan Gazetesi'nde, ben köşe yazısı yazmayı Vatan'da öğrendim, Vatan'a yaza yaza öğrendim daha doğrusu ama artık orada kalmamın hakikaten manalı olmayacağını düşündüğüm için ayrıldım. Çünkü artık kendimi oraya ait hissetmiyordum.



Gülin Yıldırımkaya:
Bu tabii o yazının üzerine gelince İclal Aydın'la bağdaştırıldı ama zaten bitmiş sizin için demek ki…

Tuna Kiremitçi: Benim kimsenin yazısını engellemeye çalışmak gibi bir düşüncem olamaz. Bu editoryal bir sorundur gazetenin içerisinde . Uyarılması gerekirdi yazıyı yazan arkadaşın. Arkadaş derken İclal Aydın'dan bahsediyorum. Çünkü editörün görevi budur.

Gülin Yıldırımkaya: Siz o yazıyı size hakaret olarak algıladınız öyle mi?

Tuna Kiremitçi: Hayır öyle algılamadım. Ben o yazının yayınlanmasının gazete tarafından bana karşı yapılmış çok büyük bir özensizlik olarak algıladım. Orada gazetenin görevi, editörün görevi yazarı arayıp, orada yazıyı yazan kişiyi de zor durumda bırakıyorsunuz herkes jacqueline du pre diye bir çellocu olduğunu bilmek zorunda mı hayatta? Değil, bir de öyle yazılar çıktı ki “nasıl bilmezsin kim olduğunu” falan diyorlar . Kim biliyor ki, ben de Kürşat Başar'ın bildiği bir sürü saksofoncuyu bilmiyorum. Bilmek zorunda değiliz böyle birşeyi ,editörün görevi böyle bir polemik ortaya çıkıyor ise gazetenin içerisinde en azından yazılara dikkat edip, bu yazının içerisinde bir şey var deyip Jacqueline ve çello yazdığınız zaman googleda çıkıyor ve öbür yazarı uyarmalıydı. Onu zor durumda bırakmamak için. Onun orada anlatmaya çalıştığı başka birşey var ben onu orada anlıyorum, zekam yetiyor onun ne dediğini anlamaya, onun sorunu Jacqueline ile değil ama maddi bir hata yapılınca yazının içerisinde onun anlattığı şeye de gülünebiliyor. Bunu engellemesi gereken kişi editör. Bir özensizlik var ve ben de bunu hak etmediğimi düşündüm açıkcası o yüzden Vatan Gazetesi'nde daha fazla kalmamaya karar verdim. Ama bana köşe yazma şansı verdikleri için beni üç yıl orada ağırladıkları için minnettarım.

Gülin Yıldırımkaya: Kendinize yapılan özensizlik kadar İclal Hanım'a yapılan özensizlikten de rahatsız olmuşsunuz yani…

Tuna Kiremitçi: Onun adına konuşamam ben, bu O'nun gazete ile olan ilişkisi. Onun adına bir şey söyleyemem ama o şekilde aksettirilmesi doğru değil. Ben kimim, nasıl karışabilirim gazetede neyin çıkıp neyin çıkmayacağına .Beni ilgilendiren birşey var burada editoryal olarak o yazıda yardımcı olunması lazım yazana o maddi hataya düşmemesi için. Çünkü hepimiz bu hataları yapabiliriz, ben de yapıyorum. Birçok köşe yazarı yapıyor ertesi gün özür diliyoruz geçen gün böyle yazdım ama aslı şöyleymiş kusura bakmayın diye. Ama bu sefer ki hakikaten önlenebilecek birşey, çok gereksiz oldu yani.