Kim kiminle; Hıncal Uluç, Toroğlu ile...

Bir zamanlar en yakın dostu olan Erman Toroğlu’na çakmak için mutlaka bir bahane buluyor ustamız...

GAZETECİLER.COM
Eskilerin söyledikleri bir tekerleme vardır: Kim kiminle, kumru şeyiyle…
Hıncal Uluç da o misal…
Bir zamanlar en yakın dostu olan Erman Toroğlu’na çakmak için mutlaka bir bahane buluyor ustamız...
Bugün de yine Erman Toroğlu’na çakmış…
Bakın nasıl!..
 
Sigara yasağı komedisi..
 
Erman Hoca gene sallamış.. "Sigara firmaları Güneri'yi (Cıvaoğlu), Mehmet'i (Yılmaz) ve beni İspanya'ya götürmüşler. İspanya'daki sigara yasağı dünyadaki en doğru uygulama şekliymiş de.. Ben de dönüşte bir iki yazı yazmışım..
Amma velakin bakın ne olmuş?.. Ben bedava bir Madrid gezisi karşılığı, Türkiye'yi İspanya'ya çevirmeye çalışırken, İspanya bir karar alıp, Türkiye örneğini benimsemiş. 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya koyacakmış.."
Şimdi madde 1..
Bizi İspanya'ya sigara firmaları değil, sigara yasağı ile büyük iş kaybına uğrayan Restoran, Gece Kulübü, Bar ve Kafelerin (İkram sektörü deniyor) üye oldukları dernek davet etti..
Adamlar dediler ki, "Yasağı kayıtsız şartsız uygulayan iki ülke var.. Fransa ve Yunanistan.. Sigara içenlerin haklarını gözeten ve sektörün iş kaybını önleyen ülkeler de var. İspanya gibi..
Size oradaki uygulamayı anlatma yerine göstermek istiyoruz. Gidelim, yaşayalım.
Sonra bildiğinizi yazın.."
Gittik, gezdik..
Ben sigara içmediğim ve tiryaki de olmadığım halde, zaten böyle Dördüncü Murat yasağına baştan beri karşıydım. Yazıyordum da.. Devam ettim.
Mehmet yasaktan yanaydı. Gördüklerini anlattı, ama yasak fikrinden ödün vermedi..
Şimdi duruma bakalım..
Bizi İspanya'ya davet eden dernek yöneticileri dün aradılar. İspanya'da 1 Ocak'ta başlayacak değişiklik yokmuş. Tartışmalar varmış. Fransa, Yunanistan ve Türkiye uygulamasının İspanya'ya da getirilmesini isteyenler çıkmış. Durum o safhada şimdilik.
Peki, bizdeki uygulamayı sürdüren Fransa ve Yunanistan'da durum ne?..
Fransa'daki, restoranları ile ünlüdür ve ülkenin büyük iş gücünü barındırır, işverenler, Başkan Sarkozy'ye çıkıp, istatistiklerle sigara yasağının sebep olduğu müthiş kayıpları anlatmışlar..
"Büyük çapta işçi çıkarmaya, o da yetmezse kapatmaya mecburuz" demişler.. Sarkozy "İşçi çıkarmama" sözü alarak, ödün vermiş.. Sektörde KDV'yi yüzde 19'dan 4.5'a indirmiş. Şimdi bu deneniyor.
Yunanistan'da Papandreu, seçimi kazanır kazanmaz, "Bu zalim yasayı milletime uygulayamam. Uygar, herkesin haklarına saygılı bir yasa hazırlamamız lazım" demiş.
Mevcut yasayı yürürlükten kaldırmış. Yenisi de henüz hazır değil ve Yunanistan'dan gelen arkadaşlar anlatıyor. Her yerde, herkes fosur fosur sigara içiyormuş.
Peki Türkiye'de..
Tam bir komedi..
 
Bu kadar mı?..
Hayır…
Hıncal Usta yazmaya başladı mı kolay bitirmiyor…