Kemal Çapraz'ın kaleminden "Yavru Vatan Kırım"

Gazeteci-yazar Kemal Çapraz’ın Kuzeydeki Yavru Vatan KIRIM adlı kitabı okuyucusuyla buluştu.

Gazeteci-yazar Kemal Çapraz’ın Kuzeydeki Yavru Vatan KIRIM eseri okuyucusuyla buluştu.

Geçirdiği trafik kazasında 44 yaşında hayatını kaybeden Kemal Çapraz’ın ardından gazeteci dostu Bayram Akcan tarafından hazırlanan “Kuzeydeki Yavru Vatan KIRIM” KOCAV yayınlarından kitapseverlerle buluşturdu.

256 sayfa olan eserde Çapraz’ın Kırım’a yaptığı seyahatler sonrası hazırladığı yazı dizileri ve röportajlar yer alıyor. Kitapta Çapraz’ın “Kırım Tatar Türklerinde Basın” isimli yüksek lisans tezi bulunuyor. İlk kez yayınlanan resim ve belgelerin olduğu kitabın arka kapağında ise Kırım Türklerinin lideri Mustafa Cemiloğlu’nun rahmetli Çapraz için yazdığı harikulade yazı dikkati çekiyor.

Hayattayken “Sürgünde Yeşeren Vatan KIRIM” isimli kitabını çıkartan Kemal Çapraz’ın vefatının ardından gazeteci dostu Bayram Akcan 417 sayfalık “Kemal Çapraz’ın Kaleminden TÜRK DÜNYASI” isimli kitabı Bilge Oğuz Yayınlarından çıkartmıştı.

Kemal Çapraz’ın Ufuk Ötesi ve internethaber sitesinde tazeliğini koruyan yazı ve makalelerinden oluşan bir kitabın daha basım aşamasında olduğunu öğrenildi.

 

 ARKA KAPAK YAZISINDAN:

“Rahmetli Kemal kardeşim bir başkaydı. O büyük Türk milletinin sadık evlâdı idi. Bazen canı pahasına, bazen ekmek parasını kaybetmek pahasına Türk’ün yaşadığı her bölgeye kalemi ile uzanmış, ideallerinden asla taviz vermemiştir.

Cesur yürek Kemal Çapraz, Türk’ün yaşadığı her yerde, kalemi ile onların yanında oldu! Türklerin yaşadığı haksızlıklara korkmadan, çekinmeden kalemi ile destek verdi. Onlarla ağladı, onlarla güldü. Bu kısa sayılacak şerefli ömründe o kadar çok işler yaptı ki, herhâlde, Türk Dünyası’nda mürekkebi dökülmemiş bölge kalmamıştır.

Kemal Çapraz kardeşim bir başka idi, Kırım Türkleri için. Bir başka idi Kırım, Kemal Çapraz için.” (Mustafa CEMİLOĞLU)

KEMAL ÇAPRAZ KİMDİR? 

1964 yılında, Kastamonu’nun Araç ilçesi bağlı Pelitören köyünde dünyaya geldi. Babası öğretmen Cemal Çapraz, annesi Meliha hanımdır. Çapraz, ilk, orta ve lise tahsilini İstanbul Tuzla’da tamamladı. 1985 yılında Türkiye Gazetesi’nde gazeteciliğe başlayan Çapraz, 1982 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan 1987 yılında mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünde Kırım Türkleri Basın Tarihi üzerine master yaptı.

Kendisini tanıyan herkes tarafından Türk Dünyasının “Evliya Çelebisi” olarak adlandırılan Kemal Çapraz, 7 Türk cumhuriyeti ve 30’a yakın bağımsızlık mücadelesi veren Türk topluluğunu karış karış dolaşarak Türk coğrafyası üzerinde çok önemli araştırmalar yaptı. Çapraz ayrıca başbuğ Alparslan Türkeş Azerbaycan kurucu Cumhurbaşkanı Efulfez Elçibey, Doğu Türkistan dâvâsının lideri İsa Yusuf Alptekin, Kırım Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu, KKTC’in ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet, Afganistan Türkmenleri lideri Azatbeg Kerimi gibi Türk Dünyasının büyük önderleri dâvâ ve fikir adımlarıyla yakın bir dostluk kurdu.

Kemal Çapraz, Türkiye Gazetesi ve TGRT olmak üzere Türkistan, Türk Yurtları, Türk Yurdu, Yesevi, Tarih ve Medeniyet, Geniş açı, Hanımeli, Türk Diplomatik, Emel ve Kardaşlık dergileri ile Yeniden Diriliş ve Azerbaycan Türklerinin Sesi Hazar gazetelerinde yayınlandı.

2002 yılından itibaren Ufuk Ötesi gazetesini aylık olarak yayınlamaya başlayan Çapraz, mali zorluklara rağmen vefatına kadar aksamadan 78 sayı çıkarttı.

Kemal Çapraz, Kültür Ocağı Vakfı ile Turan Kültür Vakfı yanısıra İstanbul Güvenlik ve Adliye Muhabirleri, Türkmenistan Türkleri ile Dayanışma, Dünya Türkleri ve Akraba Toplulukları Hizmet gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. Çapraz ayrıca 2000 yılında kurucusu olduğu Basın Birliği Derneği’nin de vefatına kadar başkanlığını yürütmüştür.

Çapraz, aynı zamanda Kas-Der (Kastamonulular Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve basın sorumluluğu görevini yürüten Çapraz, 2007 yılında yapılan genel seçimlerde MHP İstanbul milletvekili adayı oldu.

Çapraz’ın Ötüken Yayınevi tarafından “Sürgünde Yeşeren Vatan: Kırım” isimli kitabı yayınlandı. Gazeteci Bayram Akcan da Çapraz’ın Türk Dünyası ile ilgili röportaj ve yazı dizilerini kitaplaştırılarak “Kemal Çapraz’ın Kaleminden Türk Dünyası” adıyla Bilge Oğuz Yayınevi’nden çıkarttı. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti parlamento üyesi seçilen Kemal Çapraz’ın, çeşitli konularda aldığı 85 ödül ve plaketi bulunmaktadır. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Çapraz’a, Gagavuz Özerk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10. yılı sebebiyle de “Gagavuz Cumhuriyeti Devlet Madalyası” verilmiştir.

Zuhal hanımla evlenen Çapraz’ın, Çağrı ve Çağla adında iki çocuğu vardır.

Kemal Çapraz, Kartal’da geçirdiği trafik kazası sonucu 16 Eylül 2008 sabahı hayatını kaybetti. Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarıyla bezenen Çapraz’ın naaşı sevenlerinin gözyaşları arasında Tuzla Yayla mezarlığına defnedildi.

Çapraz’ın vefatından sonra “Çapraz ve Kırım” hakkında başta üniversiteler olmak üzere çeşitli vakıf ve derneklerde konferanslar ve anma programları düzenlendi. Marmara Üniversitesi’nde iki kez Kemal Çapraz İletişim Ödülleri düzenlendi.