Kayahan Uygur

Akşam

Kayahan Uygur, Akşam gazetesi için kaleme aldığı "ABD'den para alan 'bağımsız' gazeteciler" isimli makalesiyle günün muhabiri oldu.

ABD'nin, başka ülkelerdeki siyasi ve sosyal yaşama nasıl müdahale ettiğini ve toplumları nasıl kendi menfaatlerine göre dönüştürdüğünü anlatan Uygur, bu iş için kullanılan gazetecilerin nasıl finanse edildiğini detaylandırmış.

Uygur'un yazısından önemli bir bölümü de buraya aktaralım:

Türkiye'de kendilerine bağımsız gazeteci diyen bazı insanlar yarı resmi bir Amerikan kuruluşu olan NED'den (National Endowment for Democracy-Demokrasi için Ulusal Vakıf) para alıyorlar. Bu ilişki gerek NED'in interet sitesinde gerekse bu Türkiyeli gazetecilerin yayınlarında açıkça belirtiliyor.

1983 yılında kurulmuş olan NED'in bütçesinin büyük bölümünü ABD Dışişleri Bakanlığı karşılamaktadır ve bunu Kongre'nin oyuyla yapmaktadır. Bu örgütü Cumhuriyetçiler ve Demokratlar birlikte kurmuşlardır ve yönetim kurulu üyeliklerini paylaşmaktadırlar. NED'in kuruluş projesinin yapıldığı 1982 yılında, CIA eski Başkanı William Colby Washington Post'a yazdığı bir makalede örgütü şöyle tanımlamıştır: 'Artık gizli yöntemlere ihtiyacımız kalmadı... Daha önce el altından yürüttüğümüz çok sayıda operasyon artık günışığında yapılacak ve bu şekilde operasyonlarımız tartışmalı olmaktan çıkacak.' 

Oktay İhsan /