Karamehmet'i mat etmek kolay değil!

Milliyet yazarı Metin Münir "Türkiye’nin mat edilmesi en zor işadamı"nı yazdı.

GAZETECİLER.COM - Milliyet yazarı Metin Münir "Türkiye’nin mat edilmesi en zor işadamı"nı yazdı.

"Dünyanın en zengin işadamlarından biri iken iflasın eşiğine gelen Karamehmet başını su yüzünde tutabilmek için Turkcell’deki hisselerini satmaya başladı. Azınlığa düştü. Şu anda kontrol ettiği hisse oranı yüzde on dört civarındadır" diyen Metin Münir, "Buna rağmen, hâkim ortakmış gibi şirketi kumanda etmekte ısrar ediyor" şeklinde devam etti.

KRİZ BİTECEK GİBİ DEĞİL

İşte Metin Münir'in kaleminden Turkcell krizinin ayrıntıları:

Turkcell’de sekiz yıldır süren ve bitecekmiş gibi görünmeyen krizin nedeni budur: Şirketin yarısından fazlasına sahip olan yabancı ortaklar “Turkcell’i biz yönetmeliyiz” diyor. Karamehmet “Ben yönetirim” diyor.
Ona bu gücü veren, kurumun muhtemelen dünyada eşi olmayan, ortaklık yapısıdır.

Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ halka arz edildiğinde iki büyük ortağı vardı: Yüzde 50.5 hisse ile Karamehmet’in Çukurova’sı. Yüzde 41 hisseye sahip, adı daha sonra TeliaSonera olacak olan İskandinav şirketi.


Halka arzdan önce bu ikili Turkcell Holding adına ikinci bir şirket kurdu. Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yüzde 51 hissesi Holding’e devredildi. Holding’deki hisseler yüzde 53 Çukurova, yüzde 47 TeliaSonera şeklinde dağıtıldı.


Bu sayede, para kazanan şirket olan Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’de hisseleri ne kadar azalırsa azalsın, Çukurova’nın patronu olan Karamehmet şirkete hâkim olmaya devam edebilecekti.


Metin Münir'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.
Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor