İsmet Berkan Başbakan'a çakmış!

Başbakan Erdoğan Aydın Doğan'ı ünlü Amerika'lı gangster Al Capone'la benzeştirince tepkiler gelmeye başladı. İlk sırada Berkan var.

GAZETECİLER.COM - Doğan Grubu'na kesilen rekor vergi cezası sadece Türk medyasında değil yurtdışında da büyük ilgi gören bir haber değeri taşıyor. Bir çok önemli gazete ve dergi konuyu haber yaparken geçtiğimiz günlrde  The Wall Street Journal Başbakan Erdoğan ile yaptığı röportajda konuyu gündeme getirmiş ve ilginç cevaplar almıştı. Edoğan, Aydın Doğan'a kesilen vergi cezasını rutin bir inceleminin sonucu olarak değerlendirmiş ve Doğan'ı ile ünlü Amerika'lı gangster Al Capone'la benzeştirecek ifadeler kullanmıştı. Ancak Başbakan'ın söyledikleri hayi tepki çekecek gibi. Doğan Grubu dün yayınladığı yazılı açıklamayla Başbakan'ın kullandığı ifadeleri eleştirmişti. Radikal'in yayın yönetmeni İsmet Berkan da bugün köşesinden konuyu ele almış ve Başbakan'ı

"Bu karşılaştırma ve benzetmenin yanlışlığını, yersizliğini ve açık söyleyeyim ima ettiği çirkinliği özel olarak belirtmeye bile gerek yok.
Sıradan bir sinema meraklısı bile Al Capone’un suç dünyasının en kanlı katillerinden biri olduğunu biliyor ülkemizde. Cinayetleri veya mafyacılığı nedeniyle değil de itirafçı olmaya ikna edilen muhasebecisinin verdiği bilgiler sayesinde vergi kaçakçılığıyla suçlanabilen ve bu sayede idam edilmek yerine hapse atılabilen Al Capone’un öyküsü bugüne kadar sayısız film ve belgesele konu oldu, onlarca kitap yazıldı bu konuda. Bu anlamda Al Capone ile Aydın Doğan’ın isimlerinin yan yana gelmesi bile çok çirkin.
Peki sıradan bir sinema izleyicisinin bile bildiği bu yersiz karşılaştırmayı Başbakan göremiyor mu? Belki de göremiyor. Belki de gerçekten maksadı aştı Başbakan,
konuşurken tam olarak neye referans verdiğini kestiremedi, bu isim ağzından kaçtı, dili sürçtü!
Kaçtı veya sürçtü ama meraklısının pek iyi bildiği bir kavram var: Freudian Slip!
En iyimser ihtimalle Başbakan, psiko-analizin kurucusunun da üstünde durduğu gibi bir çeşit ‘dil sürçmesi’ sonucu bu benzetmeyi yaptı.
Sadece bu bile, Başbakan’ın her zaman ‘rutin bir vergi incelemesi’ diye tanımlayarak sıradanlaştırmaya çalıştığı bu vergi cezasıyla ne kadar yakından ilgilendiğini göstermesi bakımından dikkate değer.
Zaten gazetedeki mülakattan, Başbakan’ın cezanın bundan sonra izleyeceği prosedürle ilgili geniş bir bilgiye sahip olduğunu ve gelişmeleri adım adım izlediğini de anlıyoruz.
Çok ama çok üzücü, çok gergin, aynı zamanda çocuklarımız, torunlarımız dahil hepimizin geleceği açısından çok belirleyici bir dönemden geçiyoruz.
Başbakan’ın bu demeci, bu dönem içinde özel bir yeri, özel bir noktayı temsil edecek bence."