İntihar haberleri fren gerektiriyor!

Hürriyet okur temsilcisi neden "Açık söylemek gerekirse, o haberi gazetede gördüğümde ben de gözlerime inanamadım." dedi?

GAZETECİLER.COM - Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, bugün köşesinde Hürriyet'in "Kurtarılma ihtimali bırakmamış" biçimindeki haberine yönelik okur eleştirilerini yazıya döktü.

"Haberin spotunda da 20 yaşındaki hemşire Nazlı Aksu'nun intiharıyla ilgili ayrıntılı bilgi veriliyordu" diyen Bildirici şöyle devam etti: "Aşırı dozda ilaç; Aksu'nun hemşire arkadaşı İlknur Akbaş, '... enjekte ederek ölmek istemiş. Hiç kurtulma ihtimali bırakmamış." Haberde Akbaş'ın, "Acı çektirmeyen, çok hızlı ve kesin bir ölüm yolu" cümlesi de aktarılıyordu.

OKURLARDAN TEPKİ VAR!

"Adının verilmesini istemeyen bir okur, intihar biçimiyle ilgili bu habere tepki gösterdi. Bir uzman olduğu anlaşılan okurumuz, intihar haberleriyle ilgili genel bir değerlendirme yapıyordu aynı zamanda:

"İntihar olayının haber değeri olabilir. Fakat intiharı özendirici olarak vermek çok zararlıdır. Bir bomba haberini verirken, bombanın yapım şeklini de vermek gibi bir şey. Bu haberi yazan ve yayınlayanlar, intiharın bir tür hastalık, bir depresyon sonucunda, dönüşü olmayan bir karar olduğunu bilmem biliyorlar mı? Bazen de kaderin cilvesi olarak, bunu hazırlayanların ailelerinden biri de deneyebilir. Hürriyet gibi bir gazetede bu tür, zararlı-amacını aşan haberleri önleyici birinin olmaması çok acı. Sadece teknoloji yetmiyor. İşi öğrenmek için kafaların değişmesi gerekiyor."

OKUR TEMSİLCİSİ GÖZLERİNE İNANAMAZSA


"Açık söylemek gerekirse, o haberi gazetede gördüğümde ben de gözlerime inanamadım." diyen  Bildirici yazısını şöyle devam ettirdi:

"Hele "acı çektirmeyen, çok hızlı ve kesin bir ölüm yolu" ifadesinin haberde yer alabilmesine şaşırdım. 'İntihara eğilimli bir kişi için böyle bir haberi okumak nasıl bir etki yapar, yol gösterici olmaz mı' diye geçirdim içimden.

"Medya Takip Merkezi, gazete, dergi ve TV kanallarındaki intihar haberlerinin bu yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 arttığını saptadı. Bu rakamlar da intihar haberlerinde fren mekanizmasına daha sık başvurmamız gerekliliğini ortaya koyuyor."

Faruk Bildirici
'nin köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.