İnternette kim kimden haber çalıyor?

T24 internet sitesinin genel yayın yönetmeni Doğan Akın, dün gerçekleşen İnternet Zirvesi'ndeki tartışmayı yazdı.

T24 internet sitesinin genel yayın yönetmeni Doğan Akın, İnternet Medyası Derneği'nin (İMD) dün düzenlediği "İnternet Zirvesi"nde yapılan tartışmaları değerlendirdi.

Doğan Akın, "İnternet Zirvesi, meslektaşlarımız arasında "çalıntı haber, kes-yapıştır gazeteciliği" üzerinde odaklanan önemli bir tartışmaya da sahne oldu." diyerek "Haberde telif olur mu?" sorusunu değerlendirdi.

Akın izlediği paneldeki tartışmaları şöyle aktardı:

"Cüneyt Özdemir'in yönettiği tartışmada, milliyet.com.tr Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen, haberlere ilişkin olarak "telif hakkı" sorununun çözülmesi gerektiğini belirtirken çok sayıda haberlerinin diğer mecralarda kaynak da gösterilmeksizin yayımlanmasından yakındı.

Akşam'dan Yurtsan Atakan, "haberde telif olamayacağını, haberin yayımlandığı anda kamuya ait olduğunu" söyledi.

Gazeteport Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci, Atakan'a katılmadığını, "haber hırsızlığının" meşru görülemeyeceğini dile getirdi.

Haber7.com YayınYönetmeni Ünal Tanık, sitelerinde ürettikleri özel içeriğin oranının giderek yükseldiğini vurguladı.

Ntvmsnbc.com Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe de, tartışmayı başlatan Ercüment İşleyen'in yakınmasını yadırgadığını belli ederek, kendi ürettikleri özel içerikler ve fotoğraf galerilerinin milliyet.com.tr tarafından izinsiz kullanıldığını anlattı. Yeşiltepe, aynı işi hürriyet.com.tr'nin de yaptığını söyledi.

İşleyen, milliyet.com.tr'de çalışan 80 kişiyi tek tek kontrol etmediğini dile getirerek Yeşiltepe'nin eleştirisini kısmen kabul etti. İşleyen, Yeşiltepe'nin açıklamasından duyduğu rahatsızlığı, "Kimse Ombudsmanlığa soyunmasın" sözleriyle ifade etti."

HEPİMİZ NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ

"Kadir Has Üniversitesi'nde dikkatle izlediğim bu tartışma, internet medyası açısından samimiyet ve şeffaflık sorununu bir kez daha düşündürdü bana." diyor Doğan Akın, ve şöyle devam ediyor:  

"Hepimiz hepimizin ne yaptığını biliyoruz, ancak birbirimize karşı şeffaf ve içten davranmıyoruz.

Bu tartışmanın iki tarafında da önemli doğrular ve önemli yanlışlar var. Evet haber "telif" konusu olamaz. Ancak özel bir dosyayı, özel haber, söyleşi ve görsel malzemeyi kaynak göstermeden yayımlamak da savunulamaz. Bu konudaki sorunu giderecek en önemli standart, toplantıda da dile getirilen, alıntı yapan mecranın özel malzemeyi üreten sitenin linkini de vermesi olacaktır. Bunu şu anda Türkiye'nin en "kurumsal" olduğunu iddia eden siteleri bile genellikle yapmıyor."

Doğan Akın'ın bugünkü köşesini okumak için tıklayınız.

İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları