İnternet gazeteciliği her türlü istismara açık

Yine sesleniyoruz... Sadece biz değil... Tüm internet gazetecileri sesimize ses oluyor... Bizler de 'sorumlu' gazeteci olmak istiyoruz!

GAZETECİLER. COM -  Yine haykırıyoruz... Neden biz 'sorumlu' gazeteci değiliz de 'sorunlu' gazeteciyiz? Bu sorunun yanıtını bir türlü alamıyoruz... Sesimizi duyan mı yok acaba?

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Emre Kongar, internet gazetecilerinin isyanına ses oldu bugünkü köşesinde... Kongar'a, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı'ndan bir mektup gelmiş. Mektup internet gazeteciliğinin yasal yönlerine ilişkin.

Okuyunca siz de göreceksiniz ki... Yasal durum tam bir fecaat... Hiç bir düzenleme yok. Ne tanım var, ne hak, ne sorumluluk... Sadece ceza yasası basın ve yayın yoluyla işlenen bazı suçlar için ceza arttırımı öngörüyor.

Tabii bu durumda internet gazeteciliği alanı doğrudan doğruya iktidarların keyfi uygulamalarına bağlı kalıyor ve dolayısıyla hem her türlü istismara, hem de her türlü sansüre açık hale geliyor.

(...) İşte mektuptaki ilgili bölüm;

“Basılı iletişim organları ‘Basın Yasası’, özel radyo ve televizyonlar da ‘Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Yasa’ kapsamındalar.

İnternet gazeteciliğini tanımlayan hak ve sorumluluklarını belirleyen bir özel yasa yok.

İnternet gazeteciliği yalnızca, ilginçtir ama Türk Ceza Yasası’nda anılıyor.

Yasa, basın ve yayın yoluyla işlenen bazı suçlar için ceza arttırımı öngörüyor. O nedenle de ‘Tanımlar’ başlıklı 6’ncı maddede şu tanım yer alıyor:

‘Basın ve yayın yoluyla deyiminden; her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla yapılan yayınlar….. anlaşılır.’

Tabii İletişim Daire Başkanlığı’nın insafına bırakılan uygulamalar da söz konusu. Ancak bu uygulamada internet gazeteciliği gibi bir ayrım yok.

Elektronik kitle iletişimin aracı tanımı doğrudan internet gazeteciliğini hedefliyor.

Yasasızlık, internet gazetecilerinin de ayrı ve özel bir sorunu.

27 Sayılı gazetecilik işkolu ile ilgili tanımda da yer almadıkları için fiilen gazetecilik yapmalarına karşın hukuken gazeteci sayılmıyorlar. Çünkü yasal bir dayanağı yok.

Özel radyo ve televizyonların yayına başlamasına benzer bir durum var.

Yayınlar 1990’da başladı ama TRT tekeli 1993’te kaldırıldı.

Özel yasa da 1994’te çıkarıldı.”