İnternet bizde de toptan kapatılabilir mi?

Mısır'da halk ayaklanması başladığı sırada devlet internet erişimini bir hamlede kesti... Peki Türkiye'de de benzeri bir durum yaşanabilir mi?

GAZETECİLER.COM - "Mısır'da neler olduğunun cevabı basit. Zamanı gelince Türkiye'de de yaşayacağımız şey oldu Mısır'da. Önceden sessiz sedasız hazırlanan, hazırlanırken kimsenin umurunda olmayan, medyanın ve aydınların görmezden geldiği sansür altyapısı düğmeye basılıp aktive edildi."

Bu satırların yazarı Akşam'da köşe yazıları yayınlanan Yurtsan Atakan. Atakan'a göre Mısır'daki gibi "Suriye'de de, Suudi Arabistan'da da, İran'da da, Türkiye'de de İnternet erişimi tamamen kapatılabilir."

"En az 15 yıldır yazıyorum. Türkiye'de İnternet'i sansürlemeye yönelik ciddi bir niyet ve sistematik bir çaba olduğuna, her seferinde sağlam örnekler vererek dikkat çekmeye çalışıyorum. Bu çaba Ak Parti iktidarları döneminde başlamadı. 1995'den bu yana tüm iktidarların ve derin devletin ortak arzusu.

İnternet erişiminde fiili tekel kurduran ve bu tekelin devamına göz yuman siyasi irade de bu zihniyetin, İnternet'i dünyayla bütünleşme aracı değil bir düşman olarak görme zihniyetinin sonucu. Asıl görevi telekomünikasyon sektöründe serbestleşmeyi, serbest rekabeti sağlayacak regülasyonları yapmak olması gereken Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) regülatör cübbesi yerine sansürcübaşı kostümünün dikilmesi ve giydirilmesi de bu zihniyetin sonucu.

YouTube sansürünün bir hokkabazlık oyunuyla kaldırılmasına rağmen başımızın üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallandırılmaya devam eden İnternet Yasası, sadece Ak Parti'nin değil bu yasaya muhalefet etmeyen, hatta çıkarken destekleyen tüm partilerin eseri."

"Buzdağının ucu bile olmayan YouTube sansürü kalktı diye, İnternet sansürünün gündemden bir anda düşmesi, köşe yazarlarının artık bu ciddi konuda tek satır kalem oynatmaması başka neyle açıklanabilir?

Yasa orada duruyor beyler! Toptan İnternet sansürüne olanak veren fiili tekel karşınızda hanımlar! Sesinizi çıkarmanız için illa birinin düğmeye basıp ışıkları kapatması mı gerekiyor?"


Atakan'ın yazısının tamamını okuyabilirsinz.