İnsanlar gazeteleri promosyonları için mi alıyor?

Vatan yazarı Ruhat Mengi bir taksiciyle yaşadığı sohbeti taşımış köşesine. Mengi gazetelerin verdikleri promosyonlarla okuyucuya ulaşmasını eleştirmiş.

GAZETECİLER.COM

Vatan yazarı Ruhat Mengi bir taksiciyle yaşadığı sohbeti taşımış köşesine. Mengi gazetelerin verdikleri promosyonlarla okuyucuya ulaşmasını

"Gazete neden alınır?

Cumartesi günü bindiğim takside bulunan gazeteye göz atarken merak ederek şoföre “bu gazeteyi tercih etmesinin nedenini” sordum. Gazetenin içinde çok kabarık bir “ilâve gazete”ler grubu bulunduğu için nedenin bu olduğunu düşünmüştüm.

Malûm, biz VATAN olarak kendi yağıyla kavrulan ve fazla ek veremeyen, kısıtlı imkânları ve sayfa sayısıyla mümkün olan ‘en gerçekçi, en dürüst ve en iyi’yi başarmaya çalışan bir gazeteyiz, yarış eşit şartlarda olmuyor yani... Toplam 100 sayfa bir gazeteyle, 35 sayfa nasıl yarışsın? Merakım, biraz da kızgınlığım bundan.

Neyse şoför cevap verdi;

“Yoo, ilavelerden dolayı değil, hediyeler veriyorlar da ondan. İki gazeteyi birden aldım, birini arabaya koydum.”

İşte “cinin tepeye çıktığı an” budur. Vatandaşta “gerçekleri en doğru şekliyle duymak için gazete alma” bilinci gelişmemişse, “hediye için gazete” almaya alıştırılmış ve durum böyle olduğu için de istemeyen gazeteler bile imkânına göre “verebileceği en büyük promosyon” için uğraşıyorsa, daha büyük promosyon verenler öne geçiyor hatta bazıları tirajını yüksek göstermek için iş hanlarına kolilerle bedava gazete dağıtıyorsa gazeteciliğin geldiği noktaya üzülmez misiniz?

Şoför haklıydı, ister istemez hepimiz bu hataya bulaşmıştık. Acı acı gülümsedim. (Her şeye rağmen, istese “okuyucunun kendisi” bu yanlışa “dur” diyebilir.)"