İnançsız yazarın 2 Nurcu ile sohbeti

Kendisini "inançsız" diye tanımlayan Ahmet Altan, Nur cemaatinin iki ismiyle din sohbeti yaparsa köşesinde bunu nasıl yazar?

GAZETECİLER.COM -  Aslen bir edebiyatçı olan ve kendisini "inançsız" olarak niyeleyen Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, bugün köşesinde “Nurcular” diye tanınan cemaatin “öğrenci” kalmayı tercih eden bilgeleri" diye tanımladığı ve "bilgilerini tevazuun değirmeninde öğütmüş, hoşgörünün fırınında pişirmişler" yazdığı iki isimle yaptığı sohbeti yazdı. Yazdı ama sohbetin içerğinden çok  kendisi gibi bir inançsız ile iki dindar müslümanın konuşmasının yöntemi üzerine birşeyler anlattı Ahmet Altan. 

İşte "Odundan meyve" başlıklı yazıdan çarpıcı bir bölüm:

"İyi dindarları seviyorum, onlarla konuşmayı seviyorum.
İyi bir dindar, dürüst ve güvenilir bir insan demek benim için.

Allah’ın cezalandırmasından değil, Allah’ı gocundurmaktan, kendilerini “yaratanı”  yaptıklarıyla üzmekten korkuyorlar. (...)

Dürüstlüğün, cesaretin, hoşgörünün, tevazuun, hakperestliğin dindarın vazgeçilmez özellikleri olduğunun farkındalar.

Allah’ı ve dini anlatışlarında bir neşe ve sevinç var.

Çantacı Abi diyor ki, “Allah odunla besliyor bizi.”

Yüzüne anlamadan şöyle bir bakıyorum.

Şaşıracağımı, anlamayacağımı bildiği için benim tepkimi muzip bir gülücükle karşılıyor.


“Allah”
diyor, “odundan elma yapıyor, odundan üzüm yapıyor, odundan meyve yapıyor, bakıyorsun dallı budaklı bir odun duruyor toprağın üstünde, bir bakıyorsun o odunun ucunda kırmızı elmalar var.”

Ben her meyvenin bir mucize olduğunu biliyorum ama bunu “odundan meyve” diye tarif edince mucize gözümde daha iyi canlanıyor.