İkinci değil üçüncü Cumhuriyete geçtik

Zaman yazarı Ali Bulaç'ın iddiası bu... Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş başlatmıştı bu tartışmayı, Zaman yazarı öteye taşıdı.

GAZETECİLER.COM - Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş TSK'daki zirve istifalarını "Birinci Cumhuriyet'in bitişi, ikinci Cumhuriyet'in başlaması" olarak yorumlamıştı...
Zaman yazarı Ali Bulaç da diyor ki:

"Türkiye, bazılarının iddia ettiğinin aksine İkinci Cumhuriyet'e değil, Üçüncü Cumhuriyet'e adım atmış bulunmaktadır."

Bulaç'ın tezine göre:
"1923'te ilan edilen Birinci Cumhuriyet, 1950-Mayıs'ta sona ermişti. 27 yıllık tek parti yönetimini sona erdiren 14 Mayıs seçimleri, sadece DP'yi iktidara getirmekle kalmamış Birinci Cumhuriyet'i de sona erdirmişti. Laikçi, jakoben ve otoriter modernleşme yanlılarının sürekli olarak 1950'den öncesine atıfta bulunmaları tesadüfi değildir."

İKİNCİ CUMHURİYETİN BİTİŞ TARİHİ NE?

Ali Bulaç ikinci cumhuriyetin bitiş tarihini de TSK'daki istifalar olarak vermiyor. Ona göre bu daha önce gerçekleşti.
Yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

İkinci Cumhuriyet 1950-2010 arası 60 sene sürdü.(...) İkinci Cumhuriyet boyunca siyasî olarak merkez-sağ ve Türk milliyetçisi partilerin; ideolojik ve kültürel olarak Marxist-solun damgasını vurduğunu söyleyebiliriz.

(...) 90'ların ortası küçük bir milad sayılabilir. Üslup ve usulleri farklılık gösterse de iki büyük önderden biri -"siyasi İslam geleneği"nden rahmetli Necmettin Erbakan- seçimin galibi oldu, diğeri -"sosyal İslam geleneği"nden Fethullah Gülen Hocaefendi- "Türkiye için demokrasiden geri dönüş yok" dedi, "entelektüel/kültürel İslam geleneği"nden İslamcı yazarlar demokrasiyi semantik açıdan analiz etmeye koyuldu.

28 Şubat bürokratik merkezin son etkili hamlesiydi, ama toplumsal merkez (halk) ve cumhur bu anti demokratik hamleye 3 Kasım 2002'de cevap verdi; cevabını 2007'de pekiştirdi.

Türkiye, bu sürecin hasılası Üçüncü Cumhuriyet'e 12 Eylül 2010'da geçti. Referandum bunun tescili, 12 Haziran 2011 seçimleri bunun teyidi ve tahkimi oldu.


Yazının tamamı için tıklayın

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor