Hürriyet'in kullandığı dil neyi anlatıyor?

Manken Ece Gürsel ile ilgili haberler medyanın hangi kimliğin dilini kullandığını bir kez daha gösterdi. Özellikle de hürriyet'in...

GAZETECİLER.COM (ÖZEL)
İDRİS BORAK


CNN Türk ekranlarında bu sabah Medya Mahallesi'nin konuğu Cüneyt Özdemir'di. Bir çok şey konuşuldu ama biz özellikle Ece Gürsel vakası üzerinde durmak istiyoruz. Gündemdeki uyuşturucu operasyonu kapsamında yapılan bazı dinlemelerde manken Ece Gürsel'in adı fuhuş iddialarıyla  medyada yer aldı.

Medya Mahallesi'nde Ayşenur Arslan ve Cüneyt Özdemir de konuyu eleştirel bir tavırla ele aldı. Gazetelerin konuyu manşete taşırken kullandıkları başlıklar ve fotoğrafları değerlendirdiler. Hürriyet, Posta ve Sabah'ın manşetleri adeta linç duygusunu taşırken, fotoğraflarda ise arka sayfa güzeli tadında tercihler yapılmış.

Özdemir ve Arslan da konuyu 'medya ve kullandığı dil' üzerinden tartıştılar. Özellikle Hürriyet'in kullandığı dili maço olarak değerlendiren Özdemir, eleştirilmesi gerek asıl adresi de göstermiş oldu.



Tabii 'neden Hürriyet?' diye sorabilirsiniz. Medyanın kullandığı dil bir kimliğin ifade biçimi. Burda mesele bu kimliğin kime ait olduğu. Hürriyet gazetesi nasıl 'Türk medyasının amiral gemisi' ise bu dilin ve kimliğin de en güçlü taşıyıcısı durumunda.

Medyanın Ece Gürsel haberini yansıtma biçimi sözünü ettiğimiz kimliğin kaçınılmaz bir sonucu oluyor. Çünkü bu kimliğin bileşenlerinden biri de 'erkek.'

Hürriyet bu işin en sıkı örneği. Kurmaca ve giydirilmiş bir kimliğin gazetesi. Ertuğrul Özkök'ün 'Devlet gazetesiyiz' dediği şey bu olsa gerek.

Peki nedir bu kurmaca ve giydirilmiş kimlik? Ahmet Hakan'ın yazılarında olduğu gibi madde madde sayalım en iyisi:

1- Türk
2- Sünni
3- Erkek
4- Orta sınıf
5- Heteroseksüel


Tabii bu liste daha uzar gider. Ama bunlar yeterli vakayı anlamak için. Eser  Karakaş'ın bugünkü makalesinde yazdığı gibi. Hürriyet merkez medyada değildir. Olamaz da. Bir kitle gazetesi değildir. En önemlisi 'sivil' değildir. Böylesi bir kimlikle olamaz.

Ece Gürsel, Hürriyet'in 'erkek' tarafına denk geldi ama kendisi bu konuda yalnız değil. Kürtler, Hürriyet'in Türk tarafına, Aleviler, Sünni tarafına, yoksullar, Orta sınıf tarafına denk geliyor... 'Ötekileştirme' denen süreç böyle başlıyor.