Hürriyet yazarının uyarısına kulak verin " ‘Görünmeyen’ yeni bir düşmanla karşı karşıyayız"
Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, görünmeyen yeni bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu söyledi ve dikkat çeken bir uyarıda bulundu.
Koronavirüs hayatımızı altüst etti. Türkiye'de de vaka sayısı her geçen gün artarken Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu'ndan yine herkesi yakından ilgilendiren bir yazı daha geldi. Müftüoğlu, pandeminin bize öğrettiklerini sıraladı ve mühim bir tavsiyede bulundu.
Pandemi bize neler öğretti
Sinsi , ciddi, etkili hatta ölümcül olabilen ama ne yazık ki ‘görünmeyen’ yeni bir düşmanla karşı karşıyayız.
Yıkıcı ve etkili hamleler yapabilen, dikkatsizseniz ve bilgisizseniz daha da acımasız olan ve canileşen bir düşman bu. Kısa sürede binlerce cana kıydı. Onlarca ocak söndürdü. Sadece ekonomi falan değil, sosyal hayatı da altüst etti. Tamam ama bu kötü resmin bence bazı iyilikleri de oldu, olacak. Resmin iyi yüzünde öncelikle ‘iyimserlik’ var. Hayatın kıymetini öğrenmek, ailenin, dostluğun, toplumsal aidiyetin değerini yeniden fark etmek, keşfetmek var. Dahası mı? Buyurun...
Kazançlarımızda İLK 5
* Korona salgını sayesinde sağlımızın ne kadar önemli bir varlık olduğunu yeniden fark ettik.
* Bilim ve teknolojinin önemini, modern tıbbın vazgeçilmezliğini yeniden fark ettik. Eczacıların aktarlardan, güncel ve bilimsel tıbbın alternatif tıp çakmacılarından, aşı taraftarlığının aşılanma karşıtlığından daha önemli değerler olduğunu hafızamıza yeniden nakşettik.
* Temizliğin ve hijyenik önlemlerin sadece imanın değil, sağlığın da vazgeçilmezlerinden biri olduğunu unutmamamız gerektiğinin altını çizdik.
* Ailemizin, sosyal ve toplumsal dayanışmanın, işbirliğinin ehemmiyetinin farkına vardık.
* Kendimizle dayanışmayı, konuşmayı, hesaplaşmayı, değer yargılarımızı yeniden gözden geçirmenin ne kadar gerekli olduğu meselesini gündeme getirdik.
Sosyal medya izolasyonu
PANİK, korku, endişe ve umutsuzluk dörtlüsü bugünlerin en büyük tehditleri ve bu dörtlü en az koronavirüsün kendisi kadar tehlikeli. Tavsiyem şu: Sosyal medyadaki ‘çakma öneriler’e, temelsiz, asılsız, mesnetsiz ‘kirli bilgiler’e en az virüs bulaşması kadar dikkat edin.
Sosyal medya, dikkat etmezsek eğer hayatımızı bir çeşit ‘yankı ve panik odası’ haline getirebiliyor. İşte bu nedenle bize sadece sosyal izolasyon yetmiyor, ölçülü bir sosyal medya izolasyonu da gerekiyor.