Hürriyet ombudsmanı Taraf'a çaktı!

Medyanın bir bölümü ilk günden itibaren yetkililerin açıklamaları ile yetinip iddiaların üzerini örtme yolunu seçti.

GAZETECİLER.COM - Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, bugün gazetesinde yer alan köşesinde Soru sormak sonuç aldırır başlıklı yazısı ile YGS sınavı sonrasında ortaya çıkan şifre skandalını konu edinerek Taraf gazetesine 'ders verdi'. Taraf'ın ilk günlerdeki tavrı ile sonrasında tam tersine ÖSYM yönetimi istifa etsin çağrısını isim vermeden hatırlattan Bildirici şöyle devam etti:

"Soru sormak gazeteciliğin olmazsa olmazlarından biridir. Soru sormadan bilgiye ulaşmak, onu habere dönüştürmek de imkansızdır. Soru sormaya devam etmek için de öncelikle şüpheci yaklaşmak, her söylenene inanmamak gerekir. Bir ülkede medyanın işlevini yerine getirmesi, ne kadar çok soru sorulduğu ile yakından ilintilidir. Medya çok soru soruyorsa endişeye gerek yoktur."

Soru sormanın önemini anlatmamın nedeni, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ile ilgili "şifre" tartışmalarının ortaya koyduğu gazetecilik dersi!

Medyanın bir bölümü ilk günden itibaren yetkililerin açıklamaları ile yetinip iddiaların üzerini örtme yolunu seçti. Hürriyet'in de aralarında bulunduğu ana akım medya ise soru sormaktan vazgeçmedi. Bugün hangi noktaya geldik? İddialar koca bir yalan mı çıktı, yoksa başka gerçeklere mi ulaşıldı?

Kısaca şöyle söyleyeyim; önce YÖK Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, basına dağıtılan kopyada "acemilik" yapıldığını ve bir "şablon" olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Sonra da Radikal'e konuşan ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Ensar Gül, "programın eksik çalışması sonucu adaylara dağıtılan kitapçıklarda da hep aynı kalıbın (şablon) kullanıldığını" itiraf etti.
Yedi gün içerisinde soru sorularak gelinen nokta o kadar açıktı ki, ilk başta böyle bir şifre olmadığını savunan kimi gazeteler bile YGS'de bir "beceriksizlik" yapıldığını manşetlerine taşımak zorunda kaldılar.
Hürriyet'in bu konudaki başlıkları ilk günden itibaren tutarlıydı; 2 Nisan: YGS için sürpriz iddia, 3 Nisan: Şifresiz sorular, 4 Nisan: Asıl soruya cevap yok, 5 Nisan: Korkumdan konuşamadım, 6 Nisan: Savcılara iş kalmadı, 7 Nisan: Suçlu bulundu işgüzar arkadaş, 8 Nisan: Son karar savcının, 9 Nisan: ÖSYM Başkanı istifa etsin, dört gerekçe var."
(...)
Aydınlanmayan bir tarafı kalmayana dek soru sormaya devam etmek gerekiyor. Yıllar sonra geriye baktığımızda YGS sınavını medyanın da başarıyla atlattığını söyleyebilmek istiyorsak bu gerekli.