Hürriyet okur yorumlarını neden yasaklıyor?

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde okurların bazı haberlere yorum yapamasının engellendiği görülüyor.

GAZETECİLER.COM - ÖZEL ANALİZ

Hürriyet gazetesi bugünler oldukça yoğun günler yaşıyor. Bir yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aydın Doğan arasındaki gerilim sürerken, diğer yandan da gazete binasına 24 saat arayla iki saldırı düzenlendi.

Gazeteyi protesto etmek isteyen ve AK Parti Milletvekili Abdurrahim Boynukalın'ın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından giriş kapısı kırıldı, camlar taş ve sopalar ile parçalandı.

Önceki gece ise Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, stüdyodan evine kadar kendisini takip eden 4 kişi tarafından evinin önünde dövüldü. Burnu ve kaburgaları kırılan Ahmet Hakan bugün de ameliyata alındı.

Doğan Medya'ya, Güneş gazetesindeki bir haber sonrası Terör Örgütü Propagandası yaptığı iddiası ile soruşturma başlatılırken, bugün de Grubun iki yazarına, Hürriyet yazarı Selahattin Duman ve Radikal yazarı Ayşe Hür'e Terör Örgütü Propagandası yaptığı iddiası ile Savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

OKUYUCU YORUMLARINA ENGELLEME

Bu gerilimli ortamda Hürriyet gazetesinin internet sitesinde okurların bazı haberlere yorum yapamasının engellendiği görüldü.

Hürriyet gazetesinin özellikle Doğan Grubu'nun açıklamaları ve Ahmet Hakan'a yönelik saldırılara ait haberler olmak üzere, HDP, Zaman gazetesi ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile ilgili haberlere okur yorumunu engellediği görülüyor.

Yorum yapılmasına izin verilmeyen haberler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bazı haberler de yer alıyor.

TERÖR ÇAĞRISI YAPAN YORUMU ENGELLEDİK, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

Hürriyet Ağustos ayında Varto'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı haberinin okur yorumları arasında yer alan bir yorumu silmiş ardından da yorumu yapan yorumcunun bilgilerini savcılığa vererek suç duyurusunda bulunmuştu.

18 Ağustos günü sitede olay şöyle duyurulmuştu:

Pazar günü birçok haber kanalıyla birlikte Hürriyet.com.tr’de de Varto’da ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili bir haber yayımlandı.
Bu haberin altındaki ‘okuyucu yorumları’ kısmında ise yüzlerce okur yorumu yer aldı.
Ancak bunlardan biri, Hürriyet Yayın İlkeleri ve Okuyucu Yorumları Kılavuzu’na aykırı bir biçimde terör ve şiddet çağrısı yaptığı için, ivedilikle müdahale edilerek silindi. 

Çünkü Yılmaz Ay adlı yorumcu; demokrasi ve ifade özgürlüğü sınırlarını açık bir şekilde ihlal ediyordu. 

Hürriyet’in bu konuda tavrı çok net.

İfade özgürlüğüne sonuna kadar ‘EVET’, terör ve şiddete sonuna kadar ‘hayır.’

Nitekim bu anlayışla her gün Hürriyet yüzlerce haber ve yoruma büyük bir titizlikle imza atıyor, aynı şekilde internet sitemizde yaptığımız haberlerin altında her gün 20 bine yakın okur yorumu yer alıyor.

Bunlardan birinin bile olsa, özgür tartışmaya yürekten inanan Hürriyet markasına ve her gün görüşlerini özgürce bizimle paylaşan okurlarımızın hürriyetine zarar vermesine asla müsaade etmeyiz.
Nitekim etmedik.

Pazar günü fark eder etmez sildiğimiz Yılmaz Ay adlı kullanıcıya ait kabul edilemez yorumla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.
Hürriyet, dünyada birçok saygın yayın kuruluşu gibi, okurlarının yorum ve eleştirilerine sonuna kadar açık bir yayıncılık anlayışına sahip.

Zaten bugünün sınırları aşan özgürlükçü dijital dünyasında aksi de düşünülemez.
Fakat bu durum hiç kimseye hakaret, küfür hele terör ve şiddet çağırısı yapma hakkı tanımaz.

Terör ve şiddet demokrasilerde suçtur.

Bu yüzden biz her gün bir yandan okurlarımızı özgür bir tartışma ortamına davet ediyor, diğer yandan ‘hukuk tanımaz davetsiz yorumcularla’ mücadele ediyoruz.
Açık küfür ve hakaret içeren tüm ifadeleri otomatik bir filtreden geçiriyor, suç unsuru taşıyan ifadelere ise moderasyon ekibimizle anında müdahale ediyoruz.

Çünkü biz özgür ve sorumlu yayıncılığın, özgürlüğüne sonuna kadar bağlı sorumlu okurlarla gelişeceğine inanıyoruz. 

Tüm Hürriyet okurlarına saygıyla duyurulur.

OKUR YORUMUNA NEDEN İZİN YOK?

Hürriyet'in bu duyarlılığı özellikle sosyal medyada "sansür yapılıyor" diye yorumlanırken, "gazete neden özellikle HDP, Kılıçdaroğlu ve Gülen Cemaati ile ilgili haberlerde okurun sesini kısıyor" sorusu dikkat çekiyor.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Hürriyet sadece bu haberlerde değil başka bazı haberlerde de yorum yapılmasına izin vermiyor. Gazetenin yönetiminden, okur temsilcisinden ya da başka bir yöneticisinden bu konuda bir açıklama gelmedi. Ancak yakında bu konuda bir yorum yapacakları kesin gibi.

Çünkü internet sitelerinin en önemli katkısı haberlerin altına yapılan yorumlar ile okurun sesini, düşüncesini duyurabiliyor olması.

Bakalım gazete yönetimi bu konuda ne zaman açıklama yapacak?