Hürriyet Gazetesini rezil eden haber

Keşke haber hazırlanırken de çeviri ile yetinilmeyip gazeteci şüpheciliğiyle yaklaşılabilseydi.

GAZETECİLER.COM - Hürriyet Gazetesi bir arı yüzünden rezil rüsva oldu. Bulvar gazetesinde yer alan bir haberi dış haber sayfasında asparagas bir başlıkla duyurdu. Okurların yanı sıra, kendi yazarından da tepki aldı.

10 Şubat'ta Hürriyet'te "Arı soktu kadın oldu" başlığıyla yayınlanan haber asparagas çıktı. Haberin aslını yansıtmadığını ortaya koyan kişi de Hürriyet'in okurları ve haberin takibin yapan okur temsilcisi Faruk Bildirici oldu.

Hürriyet'teki haberde Ted Prince adlı Amerikalı bir erkeğin cinsiyet değiştirerek kadın olmasını konu alıyordu: "Ted Prince'i (40) bir gün arı soktu ve bu olay, Ted'in erkeklik hormonlarının seviyesini hızla düşürdü. Aslında daha çocukken, kimi zaman kız elbiseleri giyen ancak yıllarca bu duygusunu bastıran Ted, arı kazası sonrasında cinsiyetini değiştirdi. Ted, Chloe adıyla, bir kadın oldu." deniliyordu.

EMİN MİSİNİZ?

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, okurlarından gelen "Emin misiniz?" sorusu üzerine önce Hürriyet'in sağlık muhabirine, sonra onun aracılığı ile uzman doktorlara danıştı. Uzmanların haberi yorumlaması ile yetinmedi, habere mahreç koymayan Hürriyet dış haberler servisini topa tuttu. 

Ortada bir "Arı soktu kadın oldu" vakası yok diyen Bildirici bir bulvar gazetesinde yayınlanan haberin Hürriyet'te yer alma biçimini sert bir şekilde eleştirdi. İşte Bildirici'nin yazısından bir bölüm:

"(...) "Arı soktu kadın oldu" başlığının tıbben mümkün olmadığı netleşmiş oldu. Peki, Hürriyet'in sayfalarında kendine yer bulan ve tıbben doğrulanmayan bu bilginin kaynağı neydi?

Dış Haberler Servisi tarafından Türkçeye çevrilen haberde maalesef Hürriyet'te alışık olduğumuz üzere mahreç yoktu, haberin kaynağı da belirtilmemişti. Kısa bir internet taraması, haberin kaynağının İngiliz bulvar gazetesi Daily Mail olduğunu ortaya koydu. Gazetenin internet sitesindeki haber "Kocam, karım oldu: Transeksüel kadın, arı sokmasının nasıl cinsiyetini değiştirdiğini ve karısının nasıl ona destek olduğunu anlatıyor" başlığıyla verilmişti. Chole (Ted) Prince, o haberde "arı sokmasının erkeklik hormonlarını düşürdüğünü" değil "düşmesini tetiklediğini" söylüyordu.

ÇEVİRMENLİK BAŞKA GAZETECİLİK BAŞKA...

Anladığım o ki, ortada bir "Arı soktu kadın oldu" vakası yok. Arı sokması üzerine cinsel ikileminin fiziksel kaynağını öğrenen bir erkeğin kadın olmayı seçmesi durumu var.

Çevirmenlik başka, gazetecilik başka iştir. Keşke haber hazırlanırken de çeviri ile yetinilmeyip gazeteci şüpheciliğiyle yaklaşılabilseydi. Tabii haber sayfaya konulurken editoryal süzgeçten geçirilebilir, en azından uzmanlara danışılması istenebilirdi. Neticede kaynak bir bulvar gazetesi.