Hükümete kepazeliği çöz çağrısı

"Erdoğan hükümetinin bu kepazelik üstünde bir an önce kafa yorması ve demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü önemseyen herkesin konuyla ilgilenmesi dileğiyle..."

GAZETECİLER.COM - Hasan Cemal, bugün Milliyet'teki köşesinde "Rezalet ve kepazelik üstüne bir yazı..." başlıklı yazısında basın özgürlüğü kavramından yola çıkarak hem meslektaşlarını eleştirdi hem de internet yasaklarının her geçen gün tam bir kepazelik boyutlarına eriştiğini ileri sürdü. 
 
"Terzi kendi söküğünü dikemezmiş misali, biz gazeteci milleti de kendi özgürlük alanımızla doğru dürüst ilgilenmiyoruz. Ne yazık ki öyle." diyen Hasan Cemal, "Bir yandan basın özgürlüğünü kuşa çevirici nitelikteki davalar tam bir sindirme, yıldırma operasyonları halinde gitgide çoğalıyor.
Öte yandan internet yasakları her geçen gün tam bir kepazelik boyutlarına erişiyor. Olacak şey değil."
dedi ve şöyle sürdürdü yazısını:

"Bir süre önce bu köşede Taraf gazetesiyle ilgili olarak bir günde tam 44 davanın görüldüğünü yazmıştım. Dün öğrendim:

Taraf hakkında halen devam eden tam 285 dava var. Değerli meslektaşım Mehmet Baransu bugün Ağır Ceza'da yargılanacak, 'devletin gizli belgesini yayınlamak' suçundan...

Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz da yaptığı 9 haberden dolayı 79 yıl hapis cezasıyla yargılanmakta.

Star'ın durumu da acıklı. Gazete hakkında bugüne kadar başlatılmış olan 1500 soruşturmanın 407'si davayla sonuçlanmış. Helin Şahin, Star gazetesinin muhabiri, hakkında açılmış tam 40 ayrı dava bulunuyor. İstenen hapis cezasına gelince: 57 yıl!

Yine Star gazetesinin bir başka muhabiri, Bünyamin Demirkan hakkında toplam 20 ayrı dava sürüyor. Bunlardan sadece Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'le ilgili dava nedeniyle Demirkan hakkında toplam 10 yıla kadar hapis cezası istenmiş.

Yine Star gazetesinin Ankara temsilcisi ve yazarı Şamil Tayyar'la ilgili 40 ayrı dava açılırken, hakkında toplam 100 yıl hapis cezası talep edildi ve kendisi daha şimdiden 50 ay hapis cezasına mahkum oldu. Star gazetesinin eski Yazı İşleri Müdürü İbrahim Sarp hakkında açılmış olan 206 davadaysa toplam 700 yıl hapis istemi var. Bu arada kesinleşen hapis cezaları, 9 yıl 8 ay...

Şunu da kayda geçirelim: Dava rekortmeni gazetemiz ise 553 dava ile Zaman..."

Hasan Cemal'in "Erdoğan hükümetinin bu kepazelik üstünde bir an önce kafa yorması ve demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü önemseyen herkesin konuyla ilgilenmesi dileğiyle..." diye bitirdiği yazısının tamamını okuyabilirsiniz.