Hong Kong'ta Apple Daily gazetesine baskın düzenlendi
BBC’nin aktardığı habere göre yaklaşık 500 polis, ulusal güvenlik yasasını ihlal ettiği iddiası ile demokrasi yanlısı olduğu bilinen Hong Kong'taki Apple Daily gazetesinin ofisine baskın düzenledi.
Hong Kong'da polis, Apple Daily isimli demokrasi yanlısı harekette öne çıkan gazetenin ofisine baskın düzenleyerek beş üst düzey yöneticiyi gözaltına aldı. Baskın sonrasında mal varlığı dondurulan gazetenin okuyucularına, bazı makalelerin yeniden paylaşılmaması yönünde uyarı da yapıldı.
The New York Times gazetesindeki habere göre, Apple Daily'e yönelik polis baskını Hong Kong'da geçen yıl yürürlüğe giren tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası'nın ardından bir medya organına yapılan en büyük baskın olarak değerlendirildi. Yaklaşık 500 polis, ulusal güvenlik yasasını ihlal ettiği iddiası ile demokrasi yanlısı olduğu bilinen Hong Kong'taki Apple Daily gazetesinin ofisine gitti.
Hapiste olan demokrasi yanlısı isim Jimmy Lai’ye ait Apple Daily gazetesinin yazı işleri müdürü ve diğer dört yöneticisi çarşamba günü tutuklandı. Apple Daily gazetesinin sahip olduğu 18 milyon Hong Kong dolarına tekabül eden mal varlığını dondurulduğunu da aktarıldı.
Apple Daily gazetesinin Çin yönetimine eleştirileri olduğu biliniyor, polis basın toplantısında 2019’dan beri Apple Daily gazetesinin Hong Kong ve Çin’e yaptırım uygulamaya çağıran 30’dan fazla makale yayımladığını söyledi.
Polis yaptığı açıklamada, arama izinlerinin "gazetecilik materyallerini arama ve el koyma yetkisini kapsadığını" da sözlerine ekledi. Polis, gazetecileri, ‘‘yabancı bir ülkeyle veya dış unsurlarla ulusal güvenliği tehlikeye atacak gizli anlaşma’’ kapsamında suçladı.
Apple Daily gazetesi baskın anına ilişkin çevrim içi fotoğraflar yayımladı. Polisin muhabirlerin bilgisayarlarını karıştırdığı anı gösterdi.
ÇİN'İN ULUSAL GÜVENLİK YASASI
Çin’in ulusal güvenlik yasası kapsamında Hong Kong’ta bugüne kadar çok sayıda tutuklama gerçekleştirdi. Yasa 2020 yılında kitlesel protestoların başlaması ardından çıkarıldı, göstericilerin tutuklanması ve ceza almasını kolaylaştıran yasa, Hong Kong’un yargı özerkliğini de etkiliyor.
Pekin yönetimine göre ise kitlesel protestolar ‘‘isyana teşvik’’ kapsamında değerlendiriliyor, yabancı güçlerle anlaşma ve ulusal güvenliği tehlikeye atma ömür boyu hapis cezası ile çarptırılıyor.
Yasa ülkedeki muhalefetten ve diğer ülkelerden insan hakları ihlalleri gerekçesiyle tepki alıyor. Bilindiği gibi Hong Kong, 1997 yılından itibaren Çin Halk Cumhuriyeti’nin özel yönetim bölgesi olarak varlığını sürdürmekte. Gazetenin ofis binasına giren tüm polisler giriş ve çıkışları kapattı. Baskının görüntüleri, Apple Daily gazetesinin Facebook hesabından canlı olarak da paylaşıldı.