Hizbullah AK Parti'den oy çalabilir mi?

Yasal bir parti kurmak için örgütlenen Hizbullah, AK Parti ve BDP'den oy çalabilir mi? Ruşen Çakır yorumladı

GAZETECİLER.COM - Vatan Gazetesi yazarı Ruşen Çakır, islami çevrelerin dışından gelmesine rağmen hem araştırmaları hem de çoğu kez doğru çıkan analizleri ile Türkiye'deki az sayıdaki uzmandan biri olarak anılmayı hakediyor.

Bugün köşesinde bir dönem kanlı cinayetlere imza atan Hizbullah'ın yasal parti kurma sürecini masaya yatıran Çakır, Hür Dava Partisi (Hüda-Par) isimli yeni siyasi partinin AK Parti ve BDP'den oy çalıp çalamayacağı sorusunu da yorumladı.

İşte herkesin aklındaki ilk soru Hizbullah sahiden silahlara veda etti mi? için Ruşen Çakır'ın yorumu:

BİR ÜST AŞAMAYA GEÇMEYE KARAR VERDİLER

"Hizbullah yaklaşık 10 yıl önce strateji değiştirip yeraltı faaliyetlerini geri plana atmaya ve yasal çalışmaları öne çıkarmaya karar verdi. Dergiler, yayınevleri, kitaplar, gazeteler, televizyon kanalları, vakıf ve dernekler üzerinden yürütülen faaliyetlerde belli bir başarı elde edildiği düşüncesiyle bir üst aşamaya geçip parti kurulmasında karar kılındı.

SİLAHLI EYLEMLER İÇİN ÖZELEŞTİRİ VERMEDİLER

Bununla birlikte, geçmişteki silahlı eylemlerin ikna edici bir şekilde özeleştirisini yapmamış ve buna bağlı olarak alenen "silahlara veda ettik" diye bir açıklama yapmamış olması nedeniyle örgütün değişen şartlarda yeniden silaha başvurabileceğinden kuşkulananlar var.

PKK'YA KARŞI KIŞKIRTMAK İSTEYENLER ÇIKABİLİR

Bu kaygılar mesnetsiz olmamakla birlikte Hizbullah'ın silaha dönme ihtimalinin kuvvetli olduğunu sanmıyorum.

Tabii şu da bir gerçek: geçmişte yaşandığı gibi, bazı güç odakları Hizbullah'ı PKK'ya karşı kışkırtmak isteyebilir ve bu hareketin içinden bazı kişileri ayartabilir. Ama Hizbullah yönetiminin bu tür provokasyonları engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını tahmin edebiliriz."

 

Ruşen Çakır'ın Vatan gazetesindeki yazısının tamamını okuyabilirsiniz.