Hıncal Ağabey'in haksızlık yaptığını düşünüyorum

Sabah'ın usta kalemi Hıncal Uluç'un "bu filmi gazeteciler izlemesin" sözlerine cevap Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz'dan geldi.

ŞU anda sinemalarda oynamakta olan bir filmi seyreden Hıncal Uluç, Sabah'ta bu filmi Türk gazetecilerinin izlememeleri gerektiğini yazdı. İşte bu sözlere cevap ise Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz'dan geldi. "Hıncal Ağabey'in biz meslektaşlarına biraz haksızlık ettiğini düşünüyorum." diyen Yılmaz, "Bu ülkede, bugün bildiğimiz ne varsa gazeteler ve gazeteciler sayesinde öğrendik." dedi.


- (...) Hıncal Ağabey'e göre, Türkiye'de artık araştırmacı gazeteci kalmamış, State of Play'deki gazeteciler gerçek araştırmacı gazeteciliğin nasıl olduğunu gösteriyorlarmış.

Hıncal Ağabey'in biz meslektaşlarına biraz haksızlık ettiğini düşünüyorum.

Şunu unutmayalım: Bu ülkede, bugün bildiğimiz ne varsa gazeteler ve gazeteciler sayesinde öğrendik.

Türkiye gibi demokrasisi özürlü, eline iktidar gücünü geçirenin diktatörleşmeye meyilli olduğu bir ülkede başka türlüsü de düşünülemezdi zaten.

Hafızalarımızı bir yoklayalım: Yakın geçmişte hayali ihracatı, yurtdışında çalışan işçilerden toplanan paralar ile kurulup, batırılan şirketlerin öykülerini, bakanların Yüce Divan' da yargılanmalarına yol açan yolsuzluklarını, Başbakanların isimlerinin karıştığı dalavereleri kimlerden öğrendik? Gemicikleri, kuyumcu dükkánlarını, aniden ticari akılları açılıveren siyasetçi yakınlarını nereden duyduk?

Radikal gazetesi ve o gazetede ölüm tehditlerine aldırmayan bir avuç gazeteci olmasaydı Susurluk'taki "kaza", kaza olarak kalmayacak mıydı? Bütün o ilişkiler zincirini gazeteciler ortaya çıkardılar, şimdiki gibi savcılıktan ve polisten sızdırma dosyalar olmadan hem de!

İki yürekli gazeteci olmasaydı, Türkbank, Alaattin Çakıcı marifetiyle el değiştirmeyecek miydi?

Yüzlerce örnek bulabilirim ama yerim dar.

Evet, Türkiye'de gazetecilik mesleği ile ilgili sorunlar var, düzeltmek için kendimizi eleştirmeliyiz. Ancak kendimize, bu meslek için ölümü göze alanlara, öldürülenlere, haber peşindeyken dayak yiyenlere de daha saygılı olmalıyız.