'Her gazetede bir hükümet komiseri var mı?'
"Ekonomik temelleri sağlam olmayan medyanın otokontrol sistemi çok gelişti, hükümet komiserine gerek kalmadı"
BugünTV de yayınlanan Erkam Tufanla Analiz programına Habertürk yazarı Yavuz Semerci konuk oldu.
Semerci, Erkam Tufan Aytav'ın sorularına verdiği yanıtlarda "her gazetede bir hükümet komseri var ve haberlerin yayımlanmasına o karar veriyor diye bir şey yok. Ekonomik temelleri sağlam olmayan medyanın otokontrol sistemi çok gelişti" dedi.
İşte Semerci'nin anlattıkları:
YAYINLANMAYAN HABERLER YAYINLANANLARDAN ÇOK
Son beş yıldır aktif habercilik içinde değilim. Köşe yazarlığı yapıyorum. Tabi kendime ait internet mecralarında olmaya çalışıyorum. Ama baktığınızda, Türkiye’de yayınlanmayan haberlerin yayınlanan haberlerden daha çok olduğunu düşünüyorum.
Benim gördüğüm kadarı ile HaberTürk'te bir dönem olduğu gibi her gazetede bir hükümet komiseri var, yazıyı götürüyorsunuz bakıyor, sonra ona gösteriyor, bunu yayınlamayın diyor filan... Böyle bir şey yok.
Yayınlattırılmayan ve yayınlanmayan var. Çünkü orada öyle bir otokontrol uygulamaya başlıyorsunuz ki. Güçlü bir iktidar, ekonomik temelleri sağlam olmayan bir medya sektörü, gelir açısından hükümete bağımlı bir reklam servisi.
Yayınlarsanız hükümet tarafından cezalandırılma ihtimali o kadar yüksek ki. Meydanlarda bir başkabanın "ben onlara göstereceğim" demesinden daha korkutucu başka bir şey olabilir mi?"BAŞBAKAN'IN OĞLU, KARDEŞİ NE İŞ YAPAR
NE KADAR VERGİ VERİR BİLMİYORUZ
"Biz rahmetli Özal’ın kızının eşinin, damadının sülalesini araştırıp yazardık. Bugün Türkiye’de 12 yıllık iktidarda acaba gerçekten ana akım medya bu konuda görevini yapmış mı bir soralım. Biz ne kadarını biliyoruz? Şimdi kulaktan dolma, sonra da spekilasyon yapılıyor.
Neyi bildiğimizi düşünüyorsunuz? Aile, nasıl zenginlik, para nereden geliyor, kim ne kazanıyor, kim ne kadar vergi veriyor, hangi işlerde çalışılıyor? Biz hala bakanların oğullarının gemileri var mı yokmu bilmiyoruz. Biri gemisi var diyor, 5 tane gemisi var diyor bir bakanın oğlunun. Başbakanın oğlu ne iş yapar, kardeşi ne iş yapar, nereden para kazanır, ne kadar vergi verir? Gelişmiş her toplumda bu sıradan birşeydir. Bu önemsenmiyor, bu araştırmaya kalktığınız zaman düşman saffında yer alıyorsunuz."