Hasan Cemal yazdı: Türkiye şimdi ne yapmalı?

Erdoğan iktidarı, bütün bu açılardan yakın geçmişte yapmış olduğu vahim hatalardan ders çıkarmalı!

GAZETECİLER.COM - Son yıllarda Kürt sorunu ve  çözüm sürecini yakından takip eden bu nedenle de Ortadoğu'da adım atmadık yer, görüşmedik lider bırakmayan Hasan Cemal, bugün T24'de yazdığı Erdoğan iktidarıyla IŞİD nereye?.. başlıklı yazısında, IŞİD'in pazarlık ve takas yoluyla rehineleri serbest bırakması üzerine ilginç bir yorum kalemle aldı.

Erdoğan için "hatalardan ders almalı" diyen Hasan Cemal, "Tayyip Erdoğan Zaloğlu Rüstem gibi yedi düvele pala sallamaya devam ederse, Türkiye’nin işi çok daha zorlaşır" yazmayı da ihmal etmedi.

İşte o yazıdan çarpıcı bir bölüm:

Peki şimdi ne yapmalı?
Türkiye, Kobani’de Kürtleri yalnız bırakmamalı.
Türkiye, IŞİD karşısında Kürtlere yardım ve destek elini uzatmalı.
Türkiye, bölge Kürtlerini bölücü değil, birleştirici bir yol izlemeli, Kürtlerle bölgeye dönük olarak dayanışma içinde olmalı.
Türkiye, ancak kendi Kürtleriyle ve bölge Kürtleriyle birlikte hareket ederek, işbirliği yaparak hem kendi topraklarında, hem bölgede barış ve istikrara katkıda bulunacağını bilmeli.
Türkiye, Rojava’daki PYD-YPG-PKK realitesinin varlığını tanımalı ve politikalarına artık buna göre ayar vermeli.
Türkiye, bu ‘realite’yi tanımazsa, örneğin Kobani’de Kürtlerle dayanışma içinde davranmazsa, ‘çözüm süreci’nin de büyük darbe yiyeceğini görebilmeli.
Türkiye, ‘IŞİD karşıtı koalisyon’a bundan böyle mesafeli durmaktan kaçınmalı.
Türkiye, Ortadoğu’da kendisini özellikle son birkaç yıldır fena hâlde tecrit etmiş, yalnızlaştırmış politika yanlışlarına son vermeli.

(...)

Ve son bir nokta:
Erdoğan iktidarı, bütün bu açılardan yakın geçmişte yapmış olduğu vahim hatalardan ders çıkarmalı!
Gerekli dersler çıkarılamazsa, Tayyip Erdoğan Zaloğlu Rüstem gibi yedi düvele pala sallamaya devam ederse, Türkiye’nin işi çok daha zorlaşır.