Hasan Cemal 'dağa çıktı'!

Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal, İstanbul'dan Van'a uçakla gitti, 'şakır şakır yağmur' altında sarı çizmeleri ayağına çekti dağa çıktı!

GAZETECİLER.COM -  Milliyet gazetesinin deneyimli köşe yazarı Hasan Cemal'in, Van gözlemlerini gazetesi sürmanşetten verdi. Ziyaret ettiği Van Başkale'nin BDP'li belediye başkanı İhsan Güler'in ısrarı ile sarı çizmeleri çekip şakır şakır yağmur altında "dağa" çıkan Hasan Cemal oradakilerin espri konusu da oldu.

Belediye Başkanı Güler'in, dağa çıkalım teklifinin ardından; Kandil'e giderek Karayılan ile röportaj yaptığını hatırlatarak "Hasan Abi, sen Kandil'e çıkmış adamsın, buraları sana ne kor be abi!" şeklinde dediğini yazısında okurları ile paylaşan Hasan Cemal, 3200 metrede çalışan belediye işçilerinin çayını içti anlattıklarını dinledi.

İşte Hasan Cemal'in köşesine aktardığı dağa çıkma macerası...

"Başkale'nin BDP'li Belediye Başkanı İhsan Güler, "Hasan Abi, gelin sizi dağa çıkaralım" diyor.
Yardımcısı kıkırdıyor:
"AKP'li belediye başkanına gitseniz sizi camiye götürürdü, bize geldiniz, haydin dağa..."
Beni ille de dağa çıkaracak!
'Peki' diyorum, sarı çizmeleri çekiyoruz, yağmurlukları giyiyoruz, Başkan'ın bizzat kullandığı jiple dağa doğru vuruyoruz.
Bir yanımız uçurum.
2200 metreden 3400 metreye doğru tırmanışa geçerken gülüyor İhsan Başkan:
"Hasan Abi, sen Kandil'e çıkmış adamsın, buraları sana ne kor be abi!"
Susuyorum.
Tırmandıkça, sis basıyor. Galiba kar atıştırmaya başladı, evet öyle, yılın ilk karını burada görmek varmış...
İhsan Başkan anlatıyor:
"Biz artık barış istiyoruz, bıktık çünkü... Bundan sonra umutsuzluk felaket getirir. Ama temel sorun nedir biliyor musun, Ankara'yla güvensizlik... Ankara'da hükümet açılım diyor, görüşme diyor, bir bakıyorsunuz, Meclisten sınır ötesi operasyon kararı... Bir bakıyorsunuz, çevre ülkelerle, Tahran'la, Şam'la, Bağdat'la gizli temaslar... Bu da güvensizlik yaratıyor dağda..."
Başkale'nin BDP'li Belediye Başkanı İhsan Güler 46 yaşında. Hakkında kesinleşmiş 10 ay hapis cezası var.
Anlatıyor:
"Ankara'da Kürt-Der'in başkanıyım. Yıl 2007. Bir gece Kürtçe mevlide gidiyoruz. Konuşma falan yok. Mevlid Kürtçe, dinliyoruz. Biri, cep telefonuyla üç dört saniyelik çekim yapıyor, veriyor polise... İşte bundan dolayı, PKK propagandası diyerek 10 ay hapis..."

Hasan Cemal
'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.