Hasan Cemal çekilmeyi hazmedemeyenleri yazdı

Usta gazeteci Hasan Cemal, PKK'nın silahlı güçlerini geri çekilme sürecini izlemeye devam ediyor.

GAZETECİLER.COM - Usta gazeteci Hasan Cemal, PKK'nın silahlı güçlerini geri çekilme sürecini izlemeye devam ediyor. Cemal, t24.com.tr için kaleme aldığı 'Çekilme Günlüğü'nün 5. bölümünü yayınlarken birbirinden çarpıcı izlenimlerini de okurlarıyla paylaşıyor.

İşte Hasan Cemal'in kaleminden çok çarpıcı izlemimlerden satır başları...

Çekiliyoruz, ama yaralar kapanacak mı?

Fuat 14 yıldır dağda. Anlatıyor: “Devletin bıraktığı yaralar duruyor. İster istemez soruyorsun; çekiliyoruz, ama bu yaralar, izler kapanacak mı? Neden çıktık dağa, şimdi neden iniyoruz? Kafalar öylesine kin ve nefret dolmuş ki… Biliyorum bunlar iki taraflı… Ve devlete olan güvensizliğimiz o kadar derine gidiyor ki…"

1999'da yeniydik, bu çekilme farklı

Devam ediyor: "Bu sefer çekilmeyle ilgili olarak 1999’a kıyasla daha ciddi bir durum var. 1999 çekilmesinde operasyon yemeyen grup kalmamıştı. Yeniydik, bilmiyorduk. Önderlik esaret altında, nasıl olacak bu iş, diyorduk. Bu sefer farklı. Çünkü çekilme sürecini bizzat önderlik yönlendiriyor.”

Kadın gerillalar bölgeyi etkiledi

Dağdaki kadınları soruyorum, anlatıyor: "Bölgenin etkilenmesi en çok kadın gerillalarla başladı. Bizim köyde, evde kalan kadınlar da, anneler de bundan etkilendi. Özgüven kazanmaya başladılar. Kadının özgürleşme meselesi yani… Gösteri oldu mu, serhildan oldu mu, kadınlarımız ön plana çıkmaya başladılar."

Asker 'terörist' de demez 'kokarca' derdi

Dağdan önce bir okul ve memleket hatırası: “Okula başladığımda, 'Kürt değil de keşke Türk çocuğu, öğretmen çocuğu olsaydım' dediğim zamanlar olmuştu… Kürtleri insandan saymazlardı. İlle de Türkleştireceklerdi. 'Türksün' ya da ‘Sen Kıro’sun’ derlerdi. Kürtlük hep alçaltılırdı. 1990'larda asker 'terörist' de demez 'kokarca' derdi…"


Hasan Cemal'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz. 

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın