Habertürk Türkiye'nin en ucuz gazetesi

Vatan'ın Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu önce Habertürk'e çaktı. Ardından Vatan'ı diğer gazetelerle kıyasladı!

Vatan'ın Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu önce Habertürk'e çaktı. Ardından Vatan'ı diğer gazetelerle kıyasladı! Habertürk için "Türkiye'nin en pahalı değil en ucuz gazetesi" diyen Devecioğlu Vatan içinse "Bugün elinizdeki VATAN’la diğer gazeteleri karşılaştırın, farkı göreceksiniz." diye yazdı..

- (...)

Sektöre yeni bir gazete geldi: HaberTurk. Hoşgeldi.

Hoşgeldi de şu ana kadarki görüntüye göre sektörün ekonomik mantığı çarpık olan cephesine geldi. (İçeriğini kastetmiyorum, bu konuda yargıya varmak için daha zamana ihtiyaç var)

Gazete çıkmadan önce,“Satış fiyatı, gazetenin maliyetini karşılayacak” dediler. Benim hesabıma göre gazetenin hammadde maliyeti, toplam net satış gelirinin 3 katı.

“Türkiye’nin en pahalı gazetesiyiz” diyorlar, maliyetine oranlarsan bu fiyatıyla Türkiye’nin en ucuz gazetesi.

Üstelik gazetede ilan da yok.

(Piyasaya çıkmadan önce, “satış geliriyle maliyeti karşılayacağız, ilana bağımlı olmayacağız” diyorlardı. Yani reklamverenin esiri olmam demeye getiriyorlardı. Bunu da anlamadım. İlan al ama verenin esiri olma. Zor değil, biz 6 yıldan fazladır yapıyoruz. Sonra haber kanalın var, haber portalın var. Bunların satış geliri de yok. Kullanım bedava, tek gelir kalemi reklam. Oralara reklam alınca reklamverenin esiri mi oluyorsun? Yoksa, gazetecilik etiği gazetelerde başka, haber televizyonunda, haber sitesinde başka mı?)

VATAN’ın farkı

Umarım şu ana kadarki fiyat, maliyet, gelir, gider politikalarına pazarlama-tanıtım yatırımı olarak bakıyorlardır. Genel strateji buysa korkarım “biberon” ihtiyacı doğar. Peşinden yanaşma, yandaşlaşma gelir.

Türk basınının en büyük sıkıntısı “ekonomik mantık” olmadan yayınlanan biberonlu gazetelerin haksız rekabetidir. VATAN’ın yönetimini ve çizgisini koruyarak hissedar değiştirmesi de bu haksız rekabetin sonucudur.

Biberonlu gazeteler ile biberonsuz gazeteleri ayırmak hiç de zor değil.

Bugün elinizdeki VATAN’la diğer gazeteleri karşılaştırın, farkı göreceksiniz.

İyi pazarlar.