Gülen Cemaati aslında ne diyor?

"Gülen Cemaati dışarıdan bakan bir insan için kapalı bir kutuydu. Hakkında pek çok olumlu-olumsuz iddia mevcuttu. O kapalı kutunun içinde ne olduğu merak uyandırıyordu..."

GAZETECİLER.COM - Birkaç yıl önce Fethullah Gülen ile görüşmek üzere Pennsylvania’ya giden bir grup gazetecinin arasında yer alan, yaptığı ziyareti bir süre kamuoyuna açıklamayan, ardından Gülen ile görüştükleri ortaya çıkınca verilen hediyeler, konuşulanlardan daha fazla tartışılan Cüneyt Özdemir bugün "dışarıdan bakan bir insan için kapalı bir kutu" dediği Gülen Cemaati'nin 11 maddelik açıklamasını yorumladı.

Özdemir Radikal'deki köşesinde "o kapalı kutunun içinde ne olduğu merak uyandırıyordu" dedi ve şunları yazdı:

HER SORUYU SORDUM, SAMİMİ YANITLAR ALDIM

"Gülen Cemaati dışarıdan bakan bir insan için kapalı bir kutuydu. Hakkında pek çok olumlu-olumsuz iddia mevcuttu. O kapalı kutunun içinde ne olduğu merak uyandırıyordu... 


Benim o gezi boyunca Gülen Cemaati ile ilgili en çok üzerinde durduğum en önemli konu, ‘şeffaflık’ meselesiydi. Böylesine büyük bir hareketin yeterince şeffaf olup olmaması, hakkındaki pek çok iddiayı meşrulaştırıyordu. En azından ortada bir para trafiği vardı ve hiçbir devlet sistemi böylesine bir trafiğin şeffaf olmamasını kabul edemezdi." (...) 

FİŞLENME KORKUSU
 
"Vakfın yöneticilerinden biri, ısrarlı sorularım sonrasında “Türkiye’de ne olacağı hiçbir zaman belli olmaz. Bugün cemaate yardımcı olan işadamları yarın bir gün cemaat mensubu olarak fişlenebilir. Bunları yaşadık, bir kez daha yaşamak istemiyoruz” gibi bir açıklama yaptı. Belki kelimesi kelimesine böyle değildi ama çıkan anlam buydu. 

Bugün Gülen Cemaati adına Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın yaptığı açıklamaya baktığımızda tam da bu endişenin vücut bulmuş halini görüyoruz. 

Güncel ve gündemdeki ‘şehir efsaneleri’ üzerine yapılan 11 maddelik açıklamadan anladığımız kadarı ile cemaat tam da bu endişelerin şu günlerde vücut bulmasından, ete kemiğe bürünmesinden endişe duyuyor."

Radikal'deki köşesinde "Gülen Cemaati ile AK Parti arasında sessiz sakin giden, böylesi açıklamalar sonrasında somut olarak ortaya çıkan bu gerginlik aslında hepimizin ertelediği ‘demokrasi’ tartışmamızın önemli bir parçası." diyen Cüneyt Özdemir'in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın