Google Blog yazarlarına ne önerdi?

GOOGLE’ın, reklam içeren yazıların yaygınlaşması üzerine blog yazarlarına yaptığı uyarı dikkat çekici.

Blog yazarlığı son dönemin en öne çıkan sosyal medya tarzından biri. İnsanlar uzmanı oldukları konularda, ya da ilgilerini çeken olaylar üzerine kişisel fikirlerini, analiz ve yorumlarını, tıpkı köşe yazarları gibi ama internet üzerinden yazıyor ve kimi zaman oldukça ilgi de çekiyorlar.

Bağımsız bloggerlara sayfalarında yer veren çok sayıda internet sitesi, hatta o bloggerların yazılarından oluşan haber analiz siteleri de var artık.

Google da Bloggerların yazıları ile  şirketlerin reklam ilişkilerini değerlendiren bir dizi açıklama yaptı geçtiğimiz günlerde. Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici ise  Google'ın Bloggerlara yönelik mesajlarını, yaygın medyada yer bulamadığı için köşesinde paylaştı.

İşte o yazıdan dikkat çeken bölümler:

GOOGLE’DAN BLOG YAZARLARINA

GOOGLE’ın, reklam içeren yazıların yaygınlaşması üzerine blog yazarlarına yaptığı uyarı dikkat çekiciydi.

Yaygın medyada rastlamadığım için kısaca aktarmak istiyorum:

Nofollow etiket kullanın: Şirketler, blog yazarlarının kendi şirket sitelerine, sosyal medya sayfalarına, satış sitelerine, ürün içeren başka blog yazılarına veya şirketin telefon uygulamasına link eklenmesini isteyebilir. Bu durumlarda blog yazarları, “nofollow” yani o linkin arama motorları tarafından takip edilmesini engelleyen uzantılar kullanmalıdır.

Şirketle ilişkinizi yazıda belirtin: Kullanıcılar sponsorlu blog yazıları okuduklarından haberdar olmak ister. Bu açıklama yazının herhangi bir yerinde olabilir. Ama en uygun yer, okuyucuların yazının tümünü okumadan durumdan haberdar olabilmesi için, yazının başıdır.

İlginç ve benzeri olmayan içerik üretin: Blog yazarıysanız, kendi konunuzun uzmanı olmaya, başka yazarların fazla üstünde durmadığı niş konulara odaklanmaya veya kendinize özel deneyimleri veya bilgileri kullanarak başkalarının üretemeyeceği içerik üretmeye çalışın. (*)

Üç maddelik bu uyarının özü, “ürün tanıtımı ile kişisel görüşlerin iç içe geçmemesi”. Aslında bu etik ilkeler gazeteciler için de geçerli. Yazı ve haberlerin ürün tanıtımı ile iç içe geçmemesine özen göstermeliyiz.

Bir ürün ya da firma ile ilgili yazarken arada bir çıkar ilişkisi söz konusu ise bunu okura bildirmeliyiz.

Örneğin firmanın davetlisi ile geziye gitmişsek, bunu yazı veya haberde mutlaka belirtmeliyiz.

Okuru yanıltmamak ve okurun bilme hakkına saygı göstermek şart.

(*) https://webmasters.googleblog.com/2016/03/best-practices-for-bloggers-reviewing.html