Gezi kitabında ‘Taraf’ kavgası!
Gezi Parkı olaylarını farklı bakış açıları ile yansıtan ilk çalışma olan Türkiye’nin Gezi’si kitabında ‘Taraf Gazetesi’ kavgası yaşandı.
Gezi Parkı olaylarıyla ilgili farklı bakış açılarını bir araya getirerek objektif bir sunum yapan ilk kitap piyasaya çıktı. Gazeteci-Yazar Özlem Kılıç’ın yazdığı Türkiye’nin Gezi’si kitabında Gezi Parkı’ndan ODTÜ’deki orman eylemine kadar süreç detaylı ve gün ışığına çıkmamış bilgilerle birlikte aktarılıyor.
Kitabın çok tartışılacak yönü ise birbirlerinden çok farklı görüşlere sahip olan 19 gazeteci-yazarın değerlendirmeleri. Kitapta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın diktatör olup olmadığı, Gülen Cemaati’nin olayların neresinde durduğu, çadırlara yapılan polis baskınının planlı olup olmadığı, olayların ardından Ilımlı İslam’ın geleceği, Taksim Dayanışması’nın olaylardaki rolü gibi bir çok önemli konu farklı görüşlerdeki kanaat önderleri ile değerlendiriliyor.
Kitapta, Fehmi Koru, Ahmet Kekeç, Abdurrahman Dilipak, Nazlı Ilıcak, Can Ataklı, Mümtazer Türköne, Halime Kökçe, Etyen Mahçupyan, Ergun Babahan, Fikri Akyüz, Amberin Zaman, Hüseyin Gülerce, Mehmet Altan, Kurtuluş Tayiz, Hayko Bağdat, Mehmet Tezkan, Ruhat Mengi, Rıza Zelyut ve Ünal Tanık’ın kilit olaylara ilişkin değerlendirmeleri de yer alıyor.
GEZİ KİTABINDA TARAF TARTIŞMASIBir süredir Taraf Gazetesi’nde yaşanan görüş ayrılığı ve tartışmanın Gezi kitabına kadar yansımış olması da en dikkat çekici noktalardan biri. Kitapta olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Altan ve Taraf’tan ayrılarak Akşam Gazetesi’nde yazmaya başlayan Kurtuluş Tayiz arasında Taraf Gazetesi üzerinden ilginç suçlamalar yöneltiliyor.
Kulislerde dile getirilen iddiaları da Türkiye’nin Gezi’si kitabında yorumculara yönelten Özlem Kılıç, Mehmet Altan’a “Sizin gazeteci meslektaşlarınız ile birlikte Fethullah Gülen Hoca Efendi’ye Amerika’da yaptığınız bir ziyaret vardı. Bir süre sonra Taraf Gazetesi’nde bir yönetim değişimi yaşandı. Bunlara yönelik “Taraf’ta operasyon yapıldı, toplumsal muhalefet için operasyon Taraf’tan başlatıldı” benzeri iddialar dile getiriliyor…” sorusunu yöneltmiş.
Bu soruya Mehmet Altan, Taraf Gazetesi’nden istifa edenleri suçlayarak yanıt veriyor. Kurtuluş Tayiz ise Mehmet Altan’ı Taraf Gazetesi’nden bir grup çalışanın ayrılması ve yönetim değişikliği konusunda “rol sahibi olmak” ile suçluyor.
İşte kitaptaki ilginç tartışma:
TARAF'A OPERASYON MEHMET ALTAN İLE Mİ İLGİLİ?
Özlem Kılıç: Sizin gazeteci meslektaşlarınız ile birlikte Fethullah Gülen Hoca Efendi’ye Amerika’da yaptığınız bir ziyaret vardı. Bir süre sonra Taraf Gazetesi’nde bir yönetim değişimi yaşandı. Bunlara yönelik “Taraf’ta operasyon yapıldı, toplumsal muhalefet için operasyon Taraf’tan başlatıldı” benzeri iddialar dile getiriliyor…”
Mehmet Altan: Bunlar aslı olmayan iddialar. Sanıyorum ki bir kesim benim Taraf Gazetesi’nde yer almamı, o süreçte muhalefetin medya kanadını oluşturmamdan ürktüler. Bir sürü yalan dolan ile iddialar dile getirdiler. Bence operasyon Taraf’a yapıldı. Gidenlerin hiçbirisi medyadaki baskıyı eleştirmez hale geldiler. Kendileri editöryal bağımsızlık diyorlardı, AKP’nin hakimiyetindeki kurumlara yerleştirildiler. Katiyen AKP’yi eleştirmiyorlar, tersine amigoluk yapmaya devam ediyorlar. Basındaki tensikat ve TMSF gazeteciliğine içlerinin sinerek balıklama atlamaları ve çok gönüllü AKP propagandası yapmaları aslında orada bir operasyonunun o yerlerdekiler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor. Bunun için bu sorunun TMSF gazeteciliğini kabul edenlere, ne için AKP propagandası içine girdikleri ve Taraf’ı bu anlayışla nereye götürmek istediklerini sormak gerekir.
Özlem Kılıç: İktidarı eleştirmeme boyutunu geçersek, sonuçta insanlara çalışabilecekleri yerler gerekli, bu kurumlara gitmeleri normal değil mi?
Mehmet Altan: Hayır. TMSF’nin gittiği her yerde insanları işten çıkarttılar. Taraf’tan bundan rahatsız olduğunu söyleyerek giden birinin şayet ilkeliyse bunun kabul edilemez olduğunu söylemesi gerekmez mi? Buna karşı çıkmıyorsan demek ki başkası operasyon yapmıyor, sen bir operasyonun parçasısın.
KURTULUŞ TAYİZ NE YANIT VERDİ?
Özlem Kılıç: Önce bir gazeteciler grubu Amerika’ya giderek Fethullah Gülen Hoca Efendi ile görüştü. Bundan bir süre sonra Taraf’ta bir değişim gözlemledik. Buna yönelik ‘toplumsal muhalefet için yapıldı’ iddialar var. Mehmet Altan da, gazeteden istifa edenlerin operasyon yaptığını söyleyerek eleştiri yapıyor…
Kurtuluş Tayiz: Mehmet Altan neden böyle bir şey deme ihtiyacı hissetti bilmiyorum; oradan ayrılan yazarları suçlayarak kendi rolünü mü gizlemeye çalışıyor acaba?
Özlem Kılıç: Mehmet Altan’ın nasıl bir rolü var ki bunu gizlemeye çalışıyor?
Kurtuluş Tayiz: Mehmet Altan 20 kişiyi operasyonla suçlayacak kadar, bizim de bilmediğimiz bir şeylere vakıfsa, birilerini suçlayabilecek kadar bu işin içinde demek ki. Biz sokağa atıldık, sokağa atılan adamın nesi operasyon yapacak? En fazla operasyon yemiş olabilir…